Az vagy, amit megeszel... - Húskészítmények

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

Nehéz a szupermarketekben jó sonkát vagy felvágottat találni. Habár az utóbbi években már növekedett a hústartalom, így is sok adalékanyag található ezekben a termékekben. Az összetevők általában ugyanazok, esetleg néhánnyal kevesebb vagy több. Ettől függetlenül érdemes azt választani, amelyikben több hús található, minél kevesebb hozzáadott anyaggal.

A hétvégi bevásárlás során kiválasztottam pár sonkát (én inkább sonkapárti vagyok) és egy parizelt véletlenszerűen, hogy egy kicsit kielemezzük az összetevőiket. Nagyjából ugyanazok vannak bennük, az olcsóbbakban kevesebb a húst, viszont több az adalékanyag van. Árban egyik se volt egetrengetően drága. A csemege sertéssonka a fűszernövényes szegéllyel 299 Ft, a csemege karaj és a sertés pariser pedig 199 Ft volt. Csemege sonkából lehet kapni 599 Ft-ért is, habár összetétele és hústartalma azonos ezzel az olcsóbb változattal.  

Nézzük meg akkor melyek azok a leggyakoribb összetevők, amelyek ezekben a húskészítményekben szerepelnek:

1.    Dextróz

Elég sok neve van, de hétköznapi nevén csak szőlőcukor vagy glükóz. Nemcsak az íz szempontjából szükséges a cukor, hanem az érlelési folyamatok gyorsításánál is a baktériumoknak. Ugyanis az érlelési folyamat során starterkultúrákat, vagyis olyan hasznos mikrobákat alkalmaznak, amelyek egyrészt gyorsítják az érést és kialakítják az adott termékre jellemző érzékszervi tulajdonságokat, másrészt pedig megakadályozzák a káros mikroorganizmusok elszaporodását.

 

2.    Savanyúságot szabályozó anyagok

Az íz mellett a tartósításért is felelnek, beállítják az élelmiszer savasságát. Használatuk vitatott, de egyelőre nem találtak semmilyen egészségügyi kockázatot ezekkel kapcsolatban. A nátrium-acetát (E262) gondoskodik a húsaprításhoz szükséges segédanyagok megfelelő pH-értékéről.

 

3.    Antioxidánsok

Meggátolják az oxidációs folyamatokat a húsokban, vagyis a romlás megindulását. Mivel akadályozza ezeknek a káros baktériumoknak, gombáknak, illetve penészeknek az elszaporodását, ezért növeli az eltarthatóságát. A kálium-szorbátot (E202) ezenkívül különféle felvágottak és sonkák felületi penészesedésének megfékezésére is felhasználják. Az emberi szervezetre tekintve veszélytelennek számít, mert a zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

 

4.    Stabilizátorok

Segítik a kívánt állag kialakítását a terméknél, keményebbe és sűrűbbé teszik, valamint vízmegkötő tulajdonsággal is bírnak. A trifoszfátokkal szemben már több egészséget veszélyeztető mellékhatás is felmerült, de eddig egyik sem nyert bizonyítást.

 

 

5.    Tartósítószerek

A fűszerek szintén besorolhatók ide, mert antimikrobás és tartósító hatással is rendelkeznek az ízesítés szerepe mellett. A leggyakrabban alkalmazott tartósító a nitrit, melyet számos ellentmondás övez. Meggátolja a Clostridiumok elszaporodását a húsokban, illetve a húsok rózsaszín színének kialakításában ugyancsak szerepet játszik. Káros és erős hatása miatt a húsüzemekben csak nitrites pác-sókban használják.

 

6.    Ízfokozók

Nem kérdés, hogy az élelmiszerek ízének, zamatának a felerősítésért felelnek. A nátrium-glutamát az egyik legismertebb és legvitatottabb ízfokozónak számít. Használatát egyre inkább igyekeznek visszaszorítani. 

Elolvasva: 1949 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 27 augusztus 2017 14:47

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.