Fehér, vörös vagy rozé? Melyik tartalmaz kevesebb kalóriát?

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

Itt a jó idő, a kerti partik és a piknikek ideje. Ilyenkor jól esik egy finom pohár bor az étel mellé.  De melyik fajtát válasszuk, ha épp a nyári strand alakon dolgozunk? Fehéret, vöröset vagy rozét?

A vörös bor kalóriatartalma

Egy közepes pohár (175 ml) vörös borban nagyjából 148 kcal található, ez kb. 15 darab mandulának felel meg kalóriatartalom szempontjából. A nagy pohárban (250 ml) már 211 kcal van. Egy egész üvegben pedig 644 kcal, ami ugyanannyi, mint egy Mekis sajtburger és sült krumpli. Persze azért a borban sokkal értékesebb tápanyagok találhatók, mint a gyorskajában. Viszont nem is gondolnánk, hogy ilyen folyékony formában is mennyi plusz kalória bevihető.

A fehérbor kalóriatartalma

175 ml fehér bor 142 kalóriát tartalmaz, ez kb. 1 nagy banánnyi. Ha ezt a típust kedveled jobban, akkor jó hír lehet, hogy kevesebb benne a kalória, egy üvegben 605 kcal található. Ez a 605 kalória szintén egy mekis sajtburger, viszont sült krumpli helyett McFlurryvel.

A rozébor kalóriatartalma

Csak 1 kalóriával marad alább a közepes pohár vörösborhoz képest a 147 kalóriájával a rozé, ami egy Starbucks Cappuccino kalóriaértékével ér fel.

 

Akkor mégis milyen bort válasszunk?

Habár a vörösben található a legtöbb kalória, a legtöbb ajánlás szerint mégis az mondható a legegészségesebbnek. Hiszen olyan értékes vegyületeket tartalmaz, mint a rezveratrol és a kvercetin, amelyek antioxidáns tulajdonságúak. Így gyulladáscsökkentő hatásúak, fellépnek a káros szabad gyökök ellen és szívünk egészségét is szolgálják. Sőt elvileg a vörösbor cukortartalma ellenére nem is okoz olyan hirtelen vércukor emelkedést, mint a többi alkohol.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kutatásai alapján a minőségi, kisebb mennyiségű, rendszeres vörösbor fogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, növeli az Omega-3 zsírsavak szintjét szervezetünkben és hozzájárul a gyomor megfelelő mikroflórájának az egyensúlyához.

Forrás: http://www.womenshealthmag.co.uk/nutrition/happy-hour/8405/wine-nutrition-facts/

Elolvasva: 1397 alkalommal

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.