Teakalauz kezdőknek

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A tea azért is lehet jó választás, mert a legtöbbnek alacsony a koffeintartalma, egészséges és az ára szintén kedvezőbb a sok habos kávéhoz képest. Viszont elég sok típusa létezik, így elég nehéz megtalálni a kedvencünket. Ezért készítettünk nektek egy rövid teakalauzt, amelyben az ismertebbeket igyekszünk bemutatni.

Mindegyik tea (kivétel gyógynövényteák) ugyanattól a növénytől (Camellia sinensis) származik, mégis más-más ízekkel és színekkel találkozhatunk. Ezt a különbözőséget az éghajlati, termesztési és feldolgozási sajátosságok okozzák. Például a fekete tea természetesen nem magasabb koffeintartalmú, mint a többi tea. A koffeinszintjét egyrészt meghatározza, hogy milyen méretűre vannak aprítva a tealevelek (minél apróbb, annál több koffein), másrészt pedig meddig hagyjuk állni a főzővízben.

Fekete teák

Karakteres és erős ízét a benne lévő tanninok hagyják a szánkban. Feldolgozása során hosszabb oxidációs folyamaton esik át a többi teacsaládhoz képest. Ennek során a leveleket összevágják, hogy kinyerjék a természetes olajaikat, ezután hagyják reagálni a levegővel néhány órán keresztül, majd meleg levegő segítségével szárítják.

·         Assam

Nevét az indiai termesztési helye után kapta. Egyedi, robusztus, malátás ízével igazán jó alap a Chai teához, az English breakfast vagy az Irish breakfast keverékekhez.

 

·         Ceylon

Az összes Ceylon tea Sri Lankáról származik, és a különböző országrészek szerint íze egészen a csokoládéstól a citrusosig változik. Általában a fűszeres keverékeknél közkedvelt, mint az Earl Grey, illetve a gyümölcsös változatok.

 

·         Lapsang Souchong

Azt mondják, ha szereted a whiskyt, akkor ezzel nem lőhetsz mellé. Ízvilága igazán érdekes, a narancsos, virágos jegyek mellett ott figyel egy kis füstös aroma, mivel fenyőfa füstjén szárítják.

 

·         Darjeeling

Ízvilágát teljes mértékben meghatározza, hogy a teát mikor termesztették Indiában. Az első szedést tavasszal végzik, ekkor még világos, friss és virágos az aromája. Ezt néha Darjeeling pezsgőjének is nevezik. A második szedés nyáron történik, mikor már színe borostyános, és erős, ízekben gazdag. A harmadik szedésre már enyhül a karakteressége, kevésbé lesz fűszeres, lágy és virágoz ízű, ezt a szedést ősszel végzik.

 

 

Zöld teák

A zöld tea feldolgozásánál nincs oxidációs folyamat, ezért is marad meg az élénk, zöld árnyalata. Ezek a teák már édesebbek, fanyarabbak, mint a fekete társaik. Kínában például egy forró vaslábosban pörkölik, míg Japánban 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket.

·         Sencha

Japán egyik legkedveltebb teáját a szárítás előtt néhány másodpercig gőzölik, emiatt lesz füves aromájú és világos zöld színű.  

 

·         Bancha

Ugyanúgy dolgozzák fel, mint a Senchat, azonban később végzik el a szedését. Így még érezhető lesz a füves jegy az ízében, viszont kap egy édes, robusztus beütést is.

 

·         Hojicha

Az igazán kávékedvelőknek szokták ezt a típust ajánlani, mivel a pörkölés során diós, karamellás ízek szabadulnak fel és a vöröses-barnás színe is hajaz a kávééra.

 

·         Chun Mee

Nevét az ívelt tea leveleiről kapta, melyek leginkább egy szépen ívelt szemöldököt formáznak. Keserűbb, mint a többi zöld tea és utóízében pedig halvány szilvaszerű aromát vehetünk észre.

 

Oolong teák

Feldolgozása a zöld és a fekete készítésének a kombinációja. Csak részlegesen oxidálják leveleit, és attól függően, hogy mennyire oxidálódott, íze egészen a virágos-földes ízvilágtól, a diós-füves-fűszeresig terjedhet.

 

Sötét teák

Csaknem teljesen ugyanúgy dolgozzák fel, mint az zöld teát, kivéve, hogy itt fermentáció is történik. Így kellemessé, kevésbé tanninossá válik és édesebb lesz. A Puerh teát például, több mint 7 évig érlelik. Az elején még a virágos és füves, majd ahogy érlelődik már a fás és mentás, testes ízek fogják jellemezni.

 

Fehér teák

A „legtisztább” teák, mert sem oxidáción, sem pörkölésen nem esnek át. Ezért viszonylag édeskések, illetve könnyűek és virágosak, néhol enyhén diós jegyekkel.

 

Forrás: www.greatist.com/eat/tea-types-beginners-guide 

Elolvasva: 1148 alkalommal Utolsó frissítés: szombat, 20 január 2018 15:54

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.