Hogyan előzhetők meg a konyhai megbetegedések?

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

Mindenkinek meg van a saját rutinja a konyhában, hogy hogyan szeleteli fel a húst, hogyan lesz a tészta, olyan, mint a nagy könyvben. De ha belegondolunk ezek a kis szokások tényleg helyesnek számítanak élelmiszer-biztonsági szempontból? Mert nem csak a gyártónak kell ügyelni az egészségünkre, hanem mi magunknak is. Hiszen a kutatások szerint az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedések 70%-a a háztartásokból indul. Ezért összegyűjtöttünk nektek, hogy szerintünk melyek ezek az elkerülhető, veszélyes konyhai hibák.

1.    Maradék ételek

Nem szeretünk pazarolni és a maradékot sem szeretjük kidobni, ha nem muszáj. Biztos sokan voltak már úgy, hogy megkóstolták a kevésbé friss ételt, hogy megnézzék fogyasztható-e. Pedig ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mióta áll a hűtőben vagy megfelelően volt-e tárolva, nem biztos, hogy ez olyan jó elgondolás. Hiszen a különböző káros mikrobák már szaporodásnak indulhattak benne.

 

2.    A nyers és a kész húsok kérdése

Akármilyen nyers alapanyaggal dolgozunk, legyen szó húsról, tojásról, tengeri herkentyűkről fontos figyelnünk a keresztszennyeződések elkerülésére. Alkalmazzunk külön vágódeszkát a húsokhoz, ezt mindig takarítsuk el egyből használat után jó alaposan. A legegyszerűbb talán az, hogyha különböző színű deszkákat használunk a különböző alapanyagokhoz.  Ügyeljünk arra is, hogy a készétel már nem érintkezzen a nyers élelmiszerrel vagy annak a feldolgozásához használt eszközzel. Ugyanis ezek a nyers termékek, olyan veszélyes kórokozókat tartalmazhatnak, mint az E.coli vagy Szalmonella.

 

 

3.    A különféle húsok mosása

Vitatott téma, hogy érdemes-e megmosni a húsokat felhasználás előtt. A víz ugyanis önmagában nem tudja eltávolítani a baktériumokat, csak a megfelelő hőmérsékletű hőkezelés (főzés, sütés) képes erre. Szóval a megmosással kb. annyit érünk el, hogy esetleg a mosogatónkat és a környékét is összeszennyezzük.

 

4.    Nyers tészta kóstolás

Akármennyire is jó ötletnek tűnik így megnézni, hogy kell-e még egy kis cukor vagy bors. Bármilyen tészta, ami tojással készül, vagy nyers húst tartalmaz, ártalmas lehet, ha a megfelelő hőkezelés előtt megkóstoljuk.

 

5.    Pácolás vagy kiolvasztás szobahőmérsékleten

A szobahőmérséklet kedvező a baktériumok elszaporodásának, bizonyos időn belül, akár számuk megkétszereződésére is képesek. Ezért ajánlatos a pácolt, valamint a kiolvasztásra váró húsokat a hűtőben tartani a felhasználásig.

 

 

Elolvasva: 1115 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 22 december 2017 15:48

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.