Fehérjepor - Divat vagy egészséges táplálkozás?

Készítette:  
Értékelje az írást
(6 szavazat)


Az elmúlt 10 évben megnőtt a magas fehérjetartalmú termékek iránti kereslet és a piac további bővülésével számolhatunk. A fehérjetermékek legnagyobb célcsoportja még mindig a férfiak, de a női fogyasztóknak szánt termékek is egyre népszerűbbek, sőt vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítottak.


A fogyasztók - akik olvassák a tápérték adatokat- 15-20%-a rendszeresen ellenőrzi a megvásárolt termékek fehérjetartalmát, mely tendencia várhatóan növekedni fog az elkövetkező években. A magas fehérjetartalommal rendelkező élelmiszereket gyakran étrend kiegészítőként reklámozzák.


Az élelmiszerek csomagolásán lévő állítások nem vezethetik félre a vásárlót. A jogszabályban (Egészségre vonatkozó állítások részben 432/2012 ill. 1924/2006) a következőket olvashatjuk a fehérjékről:

·         a fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéshez

·         a fehérje hozzájárul az izomtömeg fenntartásához

·         a fehérje hozzájárul a normál csontozat fenntartásához

 

 

A jelenlegi bejegyzésünk arra világít rá, hogy a fehérjedús étrend nemcsak a testépítők számára megfelelő, mások számára is előnyös lehet. A fogyasztók inkább az étvágy csökkentését, mintsem a kalória bevitel korlátozását tartják fontosnak. A fehérjedús élelmiszereket a testsúlykontroll segítőjeként és a koleszterincsökkentőként szintén értékesítik, mely azon kényelmi irányzatokhoz köthető, melyben az embereknek egyre kevesebb idejük van az étkezésre, ugyanakkor a jólét és az élvezet mellett kiegyensúlyozott étrendre törekednek. Táplálkozási előnyeik mellett a fehérjéket gyakran emulgeálószer vagy állományjavító kötőanyag funkciójuk miatt adják az élelmiszerekhez. Alacsony zsírtartalmú termékekben, például jégkrémekben, sajtokban helyettesítik a zsírokat, és megkötik a vizet, ezáltal krémesebb érzetet keltenek a szájban.

A Koppenhágai Egyetem kutatói tanulmányozták a különbséget az állati és a növényi fehérjék között. Az eredmények azt mutatják, hogy az állati fehérjék - különösen a tejtermékekből származó fehérjék – a leghatásosabbak az izomépítésben. Ajánlott napi beviteli mennyiség 0,8 g fehérje/testtömeg kg, amely nagyjából az energiaellátásunk 10-15%-a. Az irányadó napi mennyiségek nők esetében 50 g/nap a férfiak esetében 60 g/nap. Minél magasabb a fehérjék biológiai értéke, annál kisebb mennyiségre van szükség megfelelő minőségű fehérjemennyiség eléréséhez.

A tápanyag-összetételre vonatkozó jogszabályban (1924/2006/EK) a következőket olvashatjuk a fehérjékről:

1.    FEHÉRJEFORRÁS

Az állítás, amely szerint az élelmiszer fehérjeforrás, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha az élelmiszer energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja.

2.    FEHÉRJÉBEN GAZDAG

Az állítás, amely szerint az élelmiszer fehérjében gazdag, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha az élelmiszer energiaértékének legalább 20 %-át fehérje biztosítja.

 

Valamennyi fehérjeforrás (savó, tej, tojás, zöldségek és gyümölcsök is) eltérő aminosav mennyiséget tartalmaz. Jelenleg 23 aminosav ismert, melyek szerepe meghatározó a test fehérjeszerkezetének az építésében, az aminosavak spektruma ennél sokkal szélesebb körű.

A fehérjék a következő szempontok miatt alkalmazhatók:

·         izomépítés

·         jóllakottság

·         állóképesség

A fehérjét főkomponensként tartalmazó termékek fogyasztóinak száma folyamatosan növekszik. Az új piaci szegmensek egyre fontosabbá válnak. A legtöbb étrendkiegészítő életciklusa viszonylag rövid, és gyakran megfigyelhető a termékek átalakítása, mint például a tápanyagok mennyiségének növelése, vagy az összetétel és az íz megváltoztatása. A legfőbb irányzatok, hogy a termékek új ízélményeket nyújtsanak és innovatív legyenek. További lehetőségek mutatkoznak a gyümölcslevek, fehérjeszeletek, üdítőitalok, shakek világában. A fehérjetermékek már nem csak a sportboltokban és az interneten érhetők el, hanem a gyógyszertárakon át a szupermarketekig bárhol fellelhetők.

 

Források: 

·         http://asvanyvizek.hu/js/tinymce/plugins/filemanager/files/2012/432_2012_ek.pdf

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:012:0003:0018:HU:PDF

Elolvasva: 2394 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 03 szeptember 2017 20:08

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.