Hidegen sajtolt olajok és egészséges mindennapok - Grapoila interjú

Készítette:  
Értékelje az írást
(2 szavazat)

Kevés vállalkozás rendelkezik olyan kiforrott környezet- és egészségtudatos látásmóddal, mint a Grapoila. Mindent újrahasznosítanak, ami a gyártás során keletkezik a saját „zero-waste” technikájuk segítségével. Jó látni a velük készült interjú alapján, hogy lehet minőségi terméket előállítani igazi natúr alapanyagokból mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentesen is. Köszönet az interjúért Pinczés Mariannának. 

1.    Hogyan kezdődött a vállalkozás és honnan ered a szenvedély a hidegen sajtolt olajok iránt?

A vállalkozás és a szőlőmagolaj projekt létrehozása egy főiskolai marketing feladattal kezdődött. Akkor még a szőlőmagolaj itthon egészen ismeretlen volt (bár még ma is van bőven dolgunk a megismertetésével), de külföldön egyre több kutatást végeztek a rákos sejtek elpusztításával, magas antioxidáns tartalmával kapcsolatban. Így az akkori piackutatásos feladat témájának a szőlőmagolajat választottam. A beadandó feladat lezárását követően a valóságban is elindult a projekt, és ma már a saját fejlesztésű présgéppel kiemelkedő hatékonysággal vagyunk képesek a kemény magvakból is olajat préselni.

 

 

2.    Van valamilyen élelmiszeripari végzettségük vagy csupán a hobbijuk lett a munkájuk?

Nekem közgazdász végzettségem van, de a főzés a hobbim. Eléggé beleástam már magam az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, a cég révén pedig persze ismerem már annyira termékeinket, hogy tudom melyik összetevő mit jelent, a szervezetre milyen hatással van. A cég ma már nem csak hobbi szakemberekből áll, élelmiszermérnök, kertészmérnök és gépészmérnök kollégáink végzik a szakmai tevékenységeket.

 

3.    Hogyan zajlik egy adott olaj, illetve termék kifejlesztése vagy összeállítása?

Egyszerű dolgunk van szerencsére, mert semmi adalékanyagot vagy színezéket nem használunk, így a gyártás megtervezése az olajkihozatal megállapítására, a gép beállításainak kikísérletezésére és az alapanyag tisztítására, préselésre való felkészítésére szorítkozik. Az alapanyag keménysége határozza meg a présgép beállításának paramétereit.

Az új termékek bevezetését a saját "zero waste" technológiánk, illetve mások melléktermékeinek feldolgozása ösztönzi, valamint a piaci kereslet.

A vállalat indulásakor fontos volt, hogy olyan alapanyagot találjunk, amely egy másik iparág felhasználatlan mellékterméke, és mégis értékes élelmiszeripari termék állítható elő belőle. A gyártási folyamat során hulladék sem keletkezik, hiszen a technológia "zero waste" jellegű, minden melléktermék további felhasználásra, értékesítésre kerül.

A borászatokkal szerződésben állunk, így az általuk hulladéknak ítélt szőlőtörkölyt elszállítjuk, egy speciális géppel szétválasztjuk a bogyóhéjat a magtól, majd szárítjuk. Felhasználjuk mind a magot, mind a héjat a gyártáshoz. A magból keletkezik a magolaj és melléktermékei, a héjat pedig leszárítva sütőipari alapanyagnak őröljük, vagy alkoholos erjesztés után pálinkafőzdék számára értékesítjük.

A borászoknak a törkölyből kinyert olaj egy részét visszajuttatjuk, amit saját maguk felhasználnak, vagy tovább értékesítenek.

A kukoricacsíra-olaj esetében a malomipar (olajtartalma miatt nem tudja hasznosítani, így kerüli el a lisztek, darák avasodását) és a bioetanol gyártás melléktermékét használjuk, a kukoricacsírát. A kukoricacsíra sajtolása során keletkező melléktermékek, úgy, mint az iszap és a présmaradvány horgászati etetőanyagként kerülnek felhasználásra, és a bojligyártás alapanyagai is.

A tea előállítás melléktermékét felvásárolva rostáljuk ki a csipkebogyómagot, amelyből sajtoljuk a csipkebogyómag-olajat. Az emellett található további melléktermékeket (pl. a csipkebogyó szőrét) biomassza kazánunkban égetjük el.

A gyümölcslé gyártás mellékterméke az általunk hasznosított sárgabarackmag és homoktövismag, amelyekből préseljük a sárgabarackmag-olajat és a homoktövismag-olajat. A héjas tökmagolajat, a bébiételgyártás melléktermékeként keletkező héjas tökmagból készítjük.

A gyártási folyamatunk során a beérkező magvakhoz semmilyen adalékanyag, mesterséges színezék, tartósítószer nem adódik hozzá, ettől még egészségesebbnek minősül a késztermék is. A növényi olajok gyártása során háromféle melléktermék keletkezik: a maghéj, a pellet és az iszap.

 

4.    Milyen minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek és milyen kémiai, mikrobiológiai, fizikai paraméterekre vizsgálják meg a termékeket?

BIO minősítéssel rendelkezik üzemünk, ezen kívül HACCP és GMP minőségbiztosítási rendszer működik nálunk, az FSSC és ISO rendszerek bevezetése is folyamatban van. Minden terméken általános tápanyag- és általános mikrobiológiai vizsgálatot szoktunk végeztetni, valamint eltarthatóság-vizsgálatotÉrzékszervi vizsgálatot is végzünk, amennyiben megfelelő az íz, mehet palackozásra az olaj.

 

5.    Hogyan tapasztalják mennyire nyitottak manapság az emberek az Önök termékeire, illetve az Önök által közvetített egészségtudatosságra?

Egyre többen gondolkodnak el azon, hogy nem mindegy, mi van abban az élelmiszerben, késztermékben, amit megeszünk, és amit a promóciókkal, reklámokkal próbálnak megvetetni velünk. Sokan nem tudják, hogy amit minden nap használnak sütéshez, főzéshez, az ipari étolajok hogyan is készülnek. A magokból kőolajszármazékokkal vonják ki (extrahálják) az olajat, hogy minél magasabb kihozatalt érjenek el. A gyártási folyamatot nem írják rá a címkére, így a fogyasztó hátrányban van, amikor kiválasztja a megvásárolni kívánt terméket. Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy egészségesebben táplálkozzanak, szerencsére ezt mi is tapasztaljuk. Az is egyre fontosabb szempont vásárlóink számára, hogy tudják, hogy natúr alapanyagból natúr készterméket állítunk elő, ezzel nem terhelik szervezetüket felesleges adalékanyagokkal. Manapság annak érdekében, hogy minél tovább elálljon az élelmiszer és nagyobb eséllyel tudják értékesíteni a termékeket, telerakják adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Mi büszkék vagyunk arra, hogy nálunk ilyen nincs.

 

6.    Mi a titka annak, hogy ennyire kreatívak a munkájukban? Honnan inspirálódnak?

Egy fiatalos, lendületes csapat vagyunk, így mindig nyerünk inspirációkat egy-egy rendezvény, megjelenés, kiállítás kapcsán, ötleteinket nem félünk megosztani egymással, így folyamatosan tudunk és szeretnénk is fejlődni.

 

7.    Mennyi munka van egy termék előállításában az alapanyagtól a fogyasztó kiszolgálásáig?

Minőségi termékeket csak minőségi alapanyagból lehet előállítani. A jó magolajhoz illatos, jó ízű, tiszta és hibátlan magvakat kell beszereznünk. 
A beérkező alapanyagot megvizsgáljuk, laboratóriumi elemzésnek vetjük alá, az eredmények felhasználásával állapítjuk meg a tisztaságot, a várható kihozatalt és a minőséget. Ezután kezdődhet a sajtolás majd a kóstolás. Ha az ízzel is elégedettek vagyunk elkezdjük a gyártást, szűrjük és palackozzuk az olajat. Az íz mellett figyelnünk kell az egészségre is. A mák alapanyag esetében például a morfintartalmat is vizsgáljuk.

 Az olajgyártás során keletkező melléktermékeket is felhasználjuk: a magvak finom mikroszemcséi iszapként, krémként, kozmetikumként kerülnek az érdeklődők polcaira a konyhában vagy a fürdőszobában.  Fontos melléktermék még a növényi pellet, amely takarmányként, vagy megőrölve liszt formájában érhető el. Így az ellenőrzött minőségi alapanyagból a lisztérzékenyeknek is kellemes ízű, jelentős beltartalmi értékű ételösszetevőket kínálunk.

 

8.    Az elkövetkező években miben szeretnének még fejlődni és milyen újabb piaci igényeket akarnak kielégíteni?

Egyre inkább szeretnénk felhívni a figyelmet környezettudatosságunkra, emellett folyamatosan fejlesztjük gyártástechnológiánkat és termékeinket. Új termékek bevezetése mellett mindig ügyelünk a már meglévő termékeink, így az alapanyagaink minőségére. Szeretnénk minél több bio termékkel előállni, amelyben a legnehezebb az alapanyag beszerzése, mert Magyarországon nagyon kevés bio alapanyagot találunk.

 

9.    A közeljövőben tervezik új termék bevezetését, esetleg felmerült már a külföldi terjeszkedés gondolata?

Lesznek új termékvonalaink, üzemünkben már épül az aszaló- és szárítóberendezés. Aszalványokat és magokat is fogunk gyártani, így bővítjük termékpalettánkat, ugyancsak egészséges, natúr termékekkel. Bio termékeinket is szeretnénk bővíteni, ennek akadálya csak az alapanyag beszerzése.

 

10. Számomra nagyon szimpatikus a környezettudatos látásmódjuk. Mennyire nehéz ezt a gyártási folyamat során is megőrizni?

Nálunk szerencsére nem nehéz ezt megőrizni, ugyanis az alapanyag teljes egészében felhasználásra kerül. "Zero waste" technológiával dolgozunk, mely annyit jelent, hogy nem keletkezik semmilyen hulladék a termékek előállítása során, minden egyes alapanyag-előállítás és gyártás során keletkező mellékterméket hasznosítunk.  A borászatokkal szerződésben állunk, így az általuk hulladéknak ítélt szőlőtörkölyt elszállítjuk. Tehát már a kiindulási anyagunk is egy másik iparág mellékterméke, hulladéka.

A növényi olajok gyártása során keletkezik még a pellet, azaz a présmaradvány és az iszap. A héj és a pellet típusa határozza meg, hogy a további felhasználása élelmiszeripari (pl. liszt alapanyag) vagy takarmányozási célokra kerül felhasználásra. Az olajiszap a sajtolás során az olajban leülepedő növényi mikroszemcsés állomány, mely elsősorban kozmetikumként kerül felhasználásra, de az olajiszapok élelmiszerként csomagolva kenyérre kenhető, vagy mártásalapanyagként is jól hasznosítható krémek is egyben. Az esetleges zöldhulladékokat (gyártás során földre hulló pellet stb.) külön gyűjtjük és magas fűtőértéke miatt továbbadjuk biomassza-kazán fűtésére. Készülhet még a szőlőmagolajból szappan és ajakbalzsam is, mely szintén a környezetbarát technológia elveit követve kerül előállításra.  A "zero waste" technológia lényege, hogy minden, ami bekerül hozzánk, felhasználásra kerül, sőt, más iparágak "melléktermékeit" is 100%-osan hasznosítjuk. Ez amellett, hogy jól hangzik és környezettudatosak vagyunk, rendkívül praktikus is, mert nem kell hulladékelszállításért, tárolásért fizetnünk.

 

Képek forrása: www.grapoila.hu

 

Elolvasva: 1869 alkalommal Utolsó frissítés: szerda, 12 július 2017 17:03

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.