ABY az Életre való étel - interjú az ABY termékek gyártójával

Készítette:  
Értékelje az írást
(4 szavazat)

A mai világban egyre több embernek okoz problémát az élelmiszerekben található glutén. Az Omega Bázis Kft. ebben próbál segítséget nyújtani, mindezt úgy, hogy a legjobb alapanyagokat és egy kíméletes gyártási technológiát használnak fel a termékeikhez. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk máklisztjüket, a velük készült interjúnkat fogadjátok szeretettel, köszönet érte Géber Viviennek.

1.    Hogyan kezdődött a vállalkozás és honnan ered a szenvedélyük?
5 évvel ezelőtt vágtunk bele az élelmiszeriparba, annak is egy speciális - bio és gluténmentes- területével foglalkozunk. Tulajdonosunk saját „bőrén” tapasztalata a csíráztatott lenmag olaj jótékony hatását, mely egy akkor eladó magyar szabadalmi eljárással készült, ezután döntött a technológia megvásárlásáról.

 

2.    Van valamilyen élelmiszeripari végzettségük vagy csupán a hobbijuk lett a munkájuk?
Az Omega Bázis Kft. egy cégcsoporthoz tartozik, melynek fő tevékenysége a non-food szektorhoz kötődik, higiéniai papírtermékekkel foglalkoztunk és – többek között- foglalkozunk ma is. A jó élelmiszer, biztos alapanyagok iránti vonzódás pedig mindig is személyes preferencia volt. Azóta természetesen a megfelelő élelmiszeripari szakemberekkel vettük körül magunkat, akik a termelési és fejlesztési ágon támogatnak, míg a tulajdonosi kör az üzletfejlesztési, piaci tapasztalatával segíti a fejlődést.

 

3.    Hogyan zajlik termék kifejlesztése vagy összeállítása?
A látens vagy meglévő piaci igényeknek megfelelően fejlesszük az új termékeket, az ötlettől a kész termék megvalósulásáig  min. 2 hónap de gyakran 1 év is eltelik. Ez utóbbi a gyakoribb, hiszen aprólékos receptúra és költségtervezésre van szükség, hogy a fogyasztó kiváló és állandó minőségű termékhez jusson.

 

4.    Milyen minőségbiztosítási rendszerrel rendelkeznek és milyen kémiai, mikrobiológiai, fizikai paraméterekre vizsgálják meg a termékeket?
ISO 9001:2008 minőségbiztosítási rendszerrel dolgozunk, illetve a Biokontroll Hungária tanúsítja bio minősítésű termékeinket. Gluténmentes sütőipari termékeink megfelelnek az Európai Lisztérzékeny Egyesületek Szövetségi Standard előírásainak.

 

5.    Mesélnének kicsit a szabadalom alatt álló csíráztatási technológiájukról?
A tisztított gabona és olajos magvakat (kölest, külső emészthetetlen burkától megfosztott lenmagot, zabot, kendert stb.) ellenőrzött körülmények között csíráztatjuk, alacsony hőmérsékleten szárítjuk, kizárólag erre a célra kifejlesztett technológiával. 
A nyugalmi állapotban lévő magvakban az enzim gátlók megakadályozzák, hogy a magvak idő előtt kicsírázzanak, melyek -fogyasztásukkor- az emészthetőségüket, a tápanyagaik felszívódását is gátolják. A csíráztatás hatására ezek az emésztést gátló anyagok lebomlanak.  A csíráztatás során aktiválódó enzimek hatására a szervezetünk számára könnyen hasznosítható ásványi anyag-, vitamin-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki, így e hatóanyagok biológiai hozzáférhetősége teljes mértékű. A csíráztatás így javítja a magvak - esetünkben: köles, len, zab, kender -  meglévő kiváló tulajdonságait.

Forrás: www.abyhungary.hu

 

6.    Mi a titka annak, hogy ennyire kreatívak a munkájukban? Honnan inspirálódnak?
Hiszünk a jó termékekben, melyek támogathatják a szervezet egészséges működését, hiszünk abban, hogy az igazán jó élelmiszerek az egyszerű élelmiszerek. Ezért keressük a külföldi példákat is, Nyugat-Európát járva sokat inspirálódunk, nyitottak vagyunk az új kapcsolatok és gyakorlatok iránt.

 

7.    Mennyi munka van egy termék előállításában az alapanyagtól a fogyasztó kiszolgálásáig?
Rengeteg, ahogyan említettem már a termékfejlesztési folyamat is eltarthat 1 évig. Minden alapanyagunkat ellenőrizzük, már a biztos beszerzési forrás megtalálása is kihívást jelent sok esetben, hiszen garantálnunk kell a gluténmentes és a bio minőséget.

 

8.    Az elkövetkező években miben szeretnének még fejlődni és milyen újabb piaci igényeket akarnak kielégíteni?
Idén fejeztük be technológiai beruházásunkat, mellyel egy gluténmentes sütőipari gyártósort üzemeltünk be. Ennek köszönhetően ún. kényelmi késztermékeket (különböző ízesítésű snack-ek) és kenyérféléket is elő tudunk állítani 21. századi körülmények között, a mai igényeknek megfelelően. Fő fókuszunk most a gluténmentes sütőipari termékeink értékesítésén és a portfólió bővítésén-fejlesztésén van.

 

9.    A közeljövőben tervezik új termék bevezetését, esetleg felmerült már a külföldi terjeszkedés gondolata?
A gluténmentes késztermék portfólió bővítésén dolgozunk jelenleg. Kapacitásaink lehetővé teszik, hogy exportban is gondolkozzunk. Erre kiválóan alkalmasak az ABY’S gluténmentes snack-ek.

 

 

10. Számomra nagyon szimpatikus a környezettudatos látásmódjuk. Mennyire nehéz ezt a gyártási folyamat során is megőrizni?
Igyekszünk kíméletes eljárással készíteni termékeinket, mindezt úgy, hogy minél természetesebb maradjon a végeredmény, ezért a fölösleges mesterséges adalékanyagokat kihagyjuk a receptjeinkből. Ez ugyan okozhat nehezebb előállítást, jelentősebb odafigyelést, de ezzel tudunk egyedivé válni a piacon, megvalósítva a koncepciónkat.

Elérhetőség: www.abyhungary.hu

Elolvasva: 1638 alkalommal Utolsó frissítés: szerda, 12 július 2017 17:06

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.