Hogyan kerül a barna moszat (nátrium-alginát) az olajbogyóba?

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

Készült olyan internetes felmérés, ahol összehasonlítják íz, és állag szempontjából a hiper- és szupermarketekben kapható olajbogyókat. Összetétel szempontjából is érdemes megvizsgálni, hogy mit foglalnak még magukban a forgalmazott termékek.

Ha a magozott változatokat nézzük, tartalmaznak adalékanyagként sót (a feldolgozott élelmiszerek átlagos 1,5-2 %-os sótartalmához képest, az olajbogyóknál gyakran a 6-7%-ot is elérheti), étkezési savat (pl. citromsav, tejsav), és antioxidánst (pl. aszkorbinsavat).

Ez a három komponens önmagában nem sok, de mi van akkor, ha paprikával dekorált változatot nézzük. Az összetevők között megjelenik a nátrium-alginát (E-401), guar gumi is. Az alginát barnamoszatból előállított poliszacharid, mely több száz egyszerű molekula összekapcsolódásából jön létre. Ezek mannuronsav (M) és guluronsav (G) blokkokból épülnek fel. A blokkok típusa és elosztása határozza meg az alginátmolekula kémiai és fizikai tulajdonságait, és így az élelmiszeripari felhasználási lehetőségeit.

Az alginátok oldatok gélesítésre (számos két-és háromértékű kationnal is pl. CaCl2), emulziók és szuszpenziók stabilizálására használhatók, mivel növelik az oldat viszkozitását (folyékonyságát). A gélképzés hőkezelés nélkül jön létre, és a végeredmény egy rostos szerkezetű hőstabil anyag. Az utóbbi rostos állomány kialakításban szerepet játszik a guar gumi (E-412) is, ami erősíti az alginát gélképző tulajdonságát. A paprikás fajták 9-11% között tartalmazzák az imitált paprika tölteléket, aminek csak 1%-a paprika, és a többi adalékanyag.

Az ízfokozó alkalmazása elhanyagolható lenne azoknál a termékeknél, amelyeknél használják. Ha a fogyasztó nem kedvelik az olajbogyó ízét, a nátrium- glutamáttal (E-621) sem fogja, viszont aki szívesen fogyasztja, és fontosnak tartja az összetételt nem biztos, hogy ezt a terméket választja.

A bio olajbogyók csak ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó, természetes alapanyagokat tartalmaznak.

 

Elolvasva: 1994 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 13:28
Többi írás ebből a kategóriából: Kóreai bögrés leves tésztával »

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.