Ételek

A Hajdúsági Sütödék-csoport koncepciója is bekerült a 100 legérdekesebb magyar innováció közé.

 

A magyar ásványvízpiac 2018 I. félévében 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Nielsen felmérése* szerint, az értékesített darabszámot tekintve. Június végéig az összesen eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent. A piackutató legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a Magyarvíz Kft. által forgalmazott Primaverából a piaci átlag közel duplájával (14,8 százalékkal), a Mizse ásványvízből pedig 10,4 százalékkal fogyott több az idei első hat hónapban a darabeladást tekintve, mint tavaly ilyenkor. Ehhez a gyártó elemzése szerint hozzájárult a korán indult óriási meleg, az ágazat átmeneti ásványvízhiánya (amire a cég minden évben előtermeléssel felkészül), és a saját fejlesztésű robocop „kocka” palackjainak sikeres bevezetése.

 

Itt a jó idő, a kerti partik és a piknikek ideje. Ilyenkor jól esik egy finom pohár bor az étel mellé.  De melyik fajtát válasszuk, ha épp a nyári strand alakon dolgozunk? Fehéret, vöröset vagy rozét?

Tudtad, hogy van egy olyan gyümölcs, ami ha megfelelően van elkészítve szinte teljesen ugyanolyan, mint a hús? Habár itthon inkább csak az ázsiai üzletek és éttermek kínálatában találkozhatunk vele, külföldön elég nagy népszerűségnek örvend ez a vegán húshelyettesítő, a jackfruit.

Az egészséges életmód egyik alapjának tekinthető a szezonális étkezés. Ezek az ételek egyrészt akkor dúskálnak tápanyagokban, másrészt pedig az áruk is sokkal kedvezőbb, mint a szezonon kívül. A tavasz beköszöntével ragyogóan színessé válnak a piacok és a bevásárlóközpontok a sok, különféle zöldségtől és gyümölcstől, melyek nemcsak a külsejükkel kápráztatnak el minket, hanem gazdag ízeikkel is.  Nézzük meg, mely élelmiszereket érdemes ilyenkor beszerezni, hogy végre megtörjük a téli szürkeséget.

A jó idő és a meleg közeledtével fokozatosan nő a sörfogyasztás is. Ezért gondoltuk bemutatjuk nektek röviden az ismertebb sörtípusokat.

Magyarországon a lakosság kb. 1-2 %-át érinti a lisztérzékenység (cöliákia), világszerte pedig nagyjából 70 millió embert. Elhagyni a hagyományos gabonából készült kenyeret és termékeket elsőre nehéz és bonyolult lehet. Hiszen ki ne szeretne egy finom szendvicset vagy spagettit enni? Szerencsére ma már egyre több gluténmentes alternatívát kínál az élelmiszeripar.

Az élelmiszercímkék a mi tájékoztatásunkat szolgálják, mégis sokszor csupán felszínesen átsuhanunk rajtuk. A mai tendenciák szerint egyre tudatosabbak (egészségtudatosabbak) vagyunk, ezért az élelmiszergyártóknak néha trükközniük kell, hogy a termékük továbbra is eladható legyen. Szerencsére a címkézési szabályozás elég szigorú, de azért néha mégis megbújik például egy kis cukor az összetevők között, a laikus felhasználóknak ismeretlen néven. Szóval ehhez kapcsolódóan szeretnénk most néhány tippet adni nektek, hogy tényleg azt kapjuk az adott terméktől, amit elvárunk.

Az életmódváltás kezdetén elég nehéz mindig egészségesen választani. A reggeli, ebéd, vacsora még könnyebben megy, viszont a napközbeni kisebb étkezések már fejtőrést okozhatnak, főleg ha valami édesre vágyunk. Pedig változatosan és táplálóan meg lehet oldani a tízórai és uzsonna kérdését is, csak jól kell választani. Így egy kis odafigyeléssel úgy támogathatjuk céljainkat, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmú snackek még a sportos életmódhoz is hozzájárulnak. Ráadásul kellemesen eltelítenek a következő nagyobb étkezésig. Nézzük akkor, melyek a mi kedvenceink.

Tizenhét évnyi kutatómunka után 2017 tavaszán jelentette be Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék-csoport vezérigazgatója, hogy megkezdik a SMART FOOD® (Okos Élelmiszer) kutatási program során általuk kifejlesztett négy innovatív brandcsalád közül a Vitajó® cipók forgalmazását. A gyártó tavaly nyáron „Tízezrek az okos élelmiszerekkel” címmel nagyszabású társadalmasítási akciót hirdetett, a termékek és azok kedvező élettani hatásainak a megismertetése érdekében. A program decemberben lezárult. Több mint 12 000 családhoz jutottak el a Vitajó® cipók a régióban.

A tea azért is lehet jó választás, mert a legtöbbnek alacsony a koffeintartalma, egészséges és az ára szintén kedvezőbb a sok habos kávéhoz képest. Viszont elég sok típusa létezik, így elég nehéz megtalálni a kedvencünket. Ezért készítettünk nektek egy rövid teakalauzt, amelyben az ismertebbeket igyekszünk bemutatni.

Az újévi fogadalmak többsége az egészséges életmóddal és étkezéssel kapcsolatos. Ezért is foglalkoztat sokakat, hogy mik lesznek a szociális média ételtrendjei 2018-ban, miket fognak viszont látni Instagramon vagy Facebookon. Így gondoltuk, mi is összeszedünk pár menő kaját nektek, hogy ti se maradjatok le a divatról. Ezek nagy része ismerős lehet, viszont valószínű idén fognak csak igazán a figyelem középpontjába kerülni.

Mindenkinek meg van a saját rutinja a konyhában, hogy hogyan szeleteli fel a húst, hogyan lesz a tészta, olyan, mint a nagy könyvben. De ha belegondolunk ezek a kis szokások tényleg helyesnek számítanak élelmiszer-biztonsági szempontból? Mert nem csak a gyártónak kell ügyelni az egészségünkre, hanem mi magunknak is. Hiszen a kutatások szerint az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedések 70%-a a háztartásokból indul. Ezért összegyűjtöttünk nektek, hogy szerintünk melyek ezek az elkerülhető, veszélyes konyhai hibák.

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

A különböző liszthelyettesítőkről már olvashattatok az oldalon, most pedig tojás helyettesítőket fogunk nektek bemutatni.  Biztos veletek is előfordult már, hogy elszámoltátok magatokat és eggyel kevesebb tojás maradt a piskótához, vagy olyan vendégeket vártatok, akiknek tojás allergiája van, esetleg vegán életmódot folytat. Ilyen esetekre jönnek jól ezek az egyszerű, vegán hozzávalók, melyekkel könnyedén kiválthatjuk a tojást a receptekben. Nézzük is akkor, melyek ezek, így az ünnepek közeledtével úgyis aktuális a téma.

A mindennapi életünk szerves része, nélküle nem lennének ugyanolyanok az ételek. Még az édes süteményekbe is szoktak tenni egy csipettel, hogy jobban kiemelje az ízeket. Miiről is van szó pontosan? Hát a sóról, amely szinte egy háztartásból sem hiányozhat.

Pár nap múlva itt van december és hivatalosan is beköszönt a téli évszak. Az időjárás egyre hidegebb, és egyre korábban sötétedik, ilyenkor igazán jól esik valamilyen melengető ital. Szívesebben ülünk be egy kávézóba forró csokira vagy egy habos kávéra, ami akár mézeskalácsos ízesítéssel is kapható. Pedig ezek a téli italok nem kevés kalóriát tartalmaznak, a cukortartalmuk pedig jócskán az egészséges napi bevitel felett van. Tudtad például, hogy egy lattéban akár annyi kalória lehet, mint egy szelet pizzában?

A Tutti Élelmiszeripari Kft. által több mint 25 éve forgalmazott, hazánk legismertebb holland kakaópora a jövőben az eredeti jelzőt viselve lesz megtalálható a boltok polcain, TUTTI Eredeti Holland Kakaópor néven. Ez a változás hívja fel a figyelmet a minőségi különbségre a piacon fellelhető egyéb holland kakaópor elnevezésű termékekkel szemben.

Azt hiszem egyre többünknek a kedvenc és legfontosabb étkezése a reggeli. Sokszor csak azért várom az éjszakát, hogy minél hamarabb reggel legyen és megehessem a kedvenc reggeli finomságomat. Van, aki inkább a sósat és van, aki inkább az édes reggeliket kedveli. Nekem a zabkása a kedvenc, mindig más gyümölccsel és ízesítéssel készítve.

A diétás, illetve élelmi rostok az utóbbi években a fogyókúrázok legjobb barátai lettek, mivel szervezetünk nem vagy csak alig képes megemészteni. A boltokban kaphatók tabletta formában, de az élelmiszeripar által is kedveltek, napjainkban főleg a szénhidrát csökkentett termékekben. 

Lassan nyakunkon az influenza szezon, ha nem szeretnénk egyből orvossághoz nyúlni már a tünetek kezdetekor, akkor is vannak lehetőségeink. Hiszen számos olyan élelmiszer van, amely természetes módon segít harcolni a megfázás ellen. Ezek általában olyan tápanyagokban gazdag ételek, amelyek erősítik immunrendszerünket, gyorsítják a felépülést, valamint a regenerációt.

Tegnap volt a nemzetközi kávénap. A Mol felmérése szerint a magyarok többsége napi 2-3 csészével is elfogyaszt, de inkább az íz és a hangulata miatt, mintsem az élénkítő hatásért. Általában a minőséget tartják a legfontosabbnak és az eszpresszó a legkedveltebb, majd ezt követi a kapucsínó vagy a latte. Ennek alkalmából gondoltuk hozunk nektek pár tippet az otthoni kávéélmény fokozásához.

Egyre többen próbálják ki a növényi tejeket a tehéntej helyett. Szinte már bárhol hozzá lehet jutni és választék is folyamatosan nő, mindig jelenik meg 1-2 új márka a piacon. Sajnos azonban az áruk elég borsos, összehasonlítva a hagyományos tejével.  Szerencsére növényitejet könnyedén és olcsón készíthetünk otthon is, főleg most, hogy ebben a rossz időben kezdünk beszorulni a négy fal közé. A legegyszerűbben elkészíthető ilyen tejalternatíva a zabtej, amely számos kedvező élettani hatással rendelkezik.


Az elmúlt 10 évben megnőtt a magas fehérjetartalmú termékek iránti kereslet és a piac további bővülésével számolhatunk. A fehérjetermékek legnagyobb célcsoportja még mindig a férfiak, de a női fogyasztóknak szánt termékek is egyre népszerűbbek, sőt vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítottak.

A probiotikus ételek nagyon fontosak az egészséges táplálkozás során, pedig sokszor háttérbe szorulnak a különböző vitaminok és más táplálékkiegészítők miatt. A probiotikumok olyan jótékony bélbaktériumok (általában lactobacilluszok és bifidobaktériumok), amelyek többféle kedvező hatással vannak a szervezetünk egészségi állapotára.

Nem könnyű egy életmódváltás során megtalálni a régi élelmiszerek helyettesítésére az egészséges változatokat. Ezért összegyűjtöttünk egy listát azokról a legjobb helyettesítőkről, amelyek nemcsak fitté, de finommá is teszik majd az ételeket. Reméljük tudunk egypár jó ötlettel szolgálni és meghoztuk a kedveteket néhány kipróbáláshoz.

Kevés vállalkozás rendelkezik olyan kiforrott környezet- és egészségtudatos látásmóddal, mint a Grapoila. Mindent újrahasznosítanak, ami a gyártás során keletkezik a saját „zero-waste” technikájuk segítségével. Jó látni a velük készült interjú alapján, hogy lehet minőségi terméket előállítani igazi natúr alapanyagokból mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentesen is. Köszönet az interjúért Pinczés Mariannának. 

A mai világban egyre több embernek okoz problémát az élelmiszerekben található glutén. Az Omega Bázis Kft. ebben próbál segítséget nyújtani, mindezt úgy, hogy a legjobb alapanyagokat és egy kíméletes gyártási technológiát használnak fel a termékeikhez. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk máklisztjüket, a velük készült interjúnkat fogadjátok szeretettel, köszönet érte Géber Viviennek.

Igazi csodanövény az amaránt, melyet az ősi inka és azték kultúrákban 5000-6000 évvel ezelőtt termesztettek, azonban csak a 70-es években fedezték fel újra, hogy milyen gazdag tápanyagforrás. Valójában egy álgabona, amely a disznóparéj félék családjába tartozik. Neve a görög amarantos szóból ered, amelynek jelentése: ami sose hervad vagy a nem hervadó.

A zeller igazán egészséges és diétás alapanyag, amely számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Található benne kalcium, foszfor, magnézium, B-és C-vitamin. Pirított kenyérkockákkal és baconszeletekkel pedig igazán ízletessé tehető egy forró zellerkrémleves.

A zöld tea fogyasztása itthon is nagy népszerűségnek örvend. A matcha a zöld tea egyik fajtája, amelyben számos antioxidáns található.

A quinoa a világ egyik legegészségesebb élelmiszerének számít. Nemcsak gluténmentes, lúgosító hatású, hanem magas a protein- és rosttartalma is. Ráadásul egyike azon növényeknek, amely az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

Szeretem a tésztát, mert nagyon sokféleképpen felhasználható. Készíthetünk belőle ínycsiklandozó egytálételeket, salátákat és mindezt roppant gyorsan. Nemrég rátaláltam a Rédei tészta Színes ízek nevű termékére, amely amellett, hogy nagyon csábítóan néz ki még egy plusz egészséges összetevőt is tartalmaz.

Április van, és úgy érzem megtréfált bennünket az időjárás egy kicsit. Esik a hó és még a téli kabát elővételének a gondolata is felmerült bennem. Ilyenkor átfázva, hazaérve a meleg otthonba jól esik valami gyorsan elkészíthető, melengető finomság, mint amilyen GasztRobi hagymalevese.

„Nincsen olyan édes gyümölcs, amelyet a Kutyori-Konyha ne tudna még finomabbá tenni.” A Kutyori-Konyha több, mint 12 éves tapasztalatával új színt és merészséget hozott a gyümölcs és zöldségfeldolgozás iparába. Nyitni mertek az új ízek iránt (pl. csokoládés, mogyorós…) és mindezt úgy, hogy megőrizték a hagyományos elkészítési technikákat. A velük készített interjút alább olvashatjátok.

Vannak olyan napok, amikor csak lustálkodni van kedvünk. Ilyenkor jön jól, ha van otthon gyorsan elkészíthető porleves, hogy mégiscsak meleg étel kerüljön az asztalra. GasztRobi zöldséglevese fürjtojásos csigatésztával jó választás a házias ízek kedvelőinek. Hiszen gyorsleves ellenére, mégis otthonias hangulatot tud varázsolni az ebédhez a benne lévő csigatésztával.

Nagyon nem akar tavaszodni, nálunk most épp szakad az eső. Pedig már nagyon jó lenne egy kis tavaszi napsütés. Ilyen borongós, szomorkás időben nem is vágyunk másra, minthogy bekuckózva elkortyoljunk egy finom teát és olvassunk valami jó könyvet. Mi az Organiqa bio English Breakfast teát választottuk.

Csokoládéimádóknak szinte kötelező megkóstolni, hogy milyen íze van a valódi, nyers, zúzott kakaóbabnak. Mi most az Organiqa Superfoods kakaóbabját ízleltük meg.

Gasztrobis terméktesztünket folytatva most épp egy bazsalikomos paradicsomlevest kóstoltunk meg, amely vegán és 100%-ban természetes alapanyagokat tartalmaz. A paradicsomlevesről szerintem mindenkinek a menzás „élmények” jutnak eszébe, amik valljuk be általában nem túl kellemesek. Én magam se vagyok különösebben paradicsomleves párti, de ez talán megtörni látszik.

A különböző diéták és étrendek elterjedése mellett egyre több különlegesebb liszt van jelen a piacon. A kókuszliszt, mandulaliszt és társai mellett már egy ideje kezd teret hódítani a mákliszt. Amellett, hogy a paleo étrend egyik nagy kedvence, a búzaliszt helyettesítésére kiváló alternatíva lehet.

Nemrég megjelent cikkünkben már olvashattatok róla, hogy mi pontosan a makrobiotikus táplálkozás. Most pedig egy ehhez kapcsolódó terméket szeretnénk bemutatni nektek.

A gyors levesek és instant ételek világában nehéz nemcsak adalékanyagokból, tartósítószerekből és mesterséges ízfokozókból álló terméket találni. Üdítően hat, olyan gyártót fellelni, aki igyekszik egészséges, 100%-ig természetes és mesterséges anyagoktól mentes gazdag ízű levest készíteni.

Vegetáriánusok kedvelt húspótlója a szejtán más néven búzahús, amely búzasikérből készül. A búzasikért kiválóan alkalmazhatjuk kenyérsütéshez vagy pékáruk készítéséhez, csak hozzá kell adunk a liszthez, amivel dolgozni szeretnénk.

A manapság szinte minden utcasarkon van egy pékárút kínáló üzlet, mégis ritkán lehet hozzájutni jó áruhoz pl. olyan zsemléhez, ami nincs felpumpálva. Ezen rossz tapasztalataim és a pékárukban rendszeresen használt adalékanyagok miatt, körültekintően választom meg, hogy mit fogyasztok. Nemrégiben találtam rá a Jókenyér Ludwig & Mentesi márka termékeire, amit Bioínyencként is örömmel fogyaszthatok. Lelkesedésemben készítettem egy interjút a márka marketing vezetőjével Kiss Viktóriával, amit az alábbiakban olvashattok. Fogadjátok szeretettel!

A rizsliszt könnyen beilleszthető a gluténmentes diétába is. Sokrétűen felhasználható, könnyű vele dolgozni. Készíthetünk belőle mártásokat, tortát, tortakrémet, sűríthetünk vele levest, főzeléket és hús panírozására is ideális.

Véleményem szerint a magyar emberek szeretnek főzni és igyekeznek frissen elkészített ételeket terítékre kínálni.

Barna rizs

Készítette:

 

 A Barna rizsliszt bejegyzésemnél megemlítettem miért fontos áttérnünk a fehér rizs fogyasztásról a barna rizs fogyasztásra, de azért ide is leírom.

Minőségi élelmiszer, adalékanyag mentes! Interjú Szarvas Péterrel a Parajdi Só forgalmazójával.

A Real Nature Kft. új terméke. "Lehet finom is ami egészséges?" 

A tojássárgája a teljes tojás fehérjetartalmának 43%-át, míg a zsírtartalom 99%-át adja. Az élelmiszeripar szempontjából a legfontosabb tulajdonsága a magas tápértéke mellet az emulgeáló hatása. A tojássárgájában lévő lecitinnek köszönhető, hogy a majonézben az olaj nem válik külön, egynemű, stabil állományt képez a hidrofil (vízszerető) összetevőkkel. 

Kisebb tömegből nagyobb térfogatot. A térfogatnövelők használatának alapja, hogy bomlásuk gázképződéssel jár, amely megnöveli a termék térfogatát. Az adalék anyag egy része elbomlik (pl. CO2), viszont egy részük visszamarad. Az élesztő is térfogatnövelő anyag és a belőle készített termékeket a candidiasisban szenvedők nem fogyaszthatnak.

Nem filézett szardínia bőrében, paradicsomszószban. Legnagyobb energiát képviselő tápanyagunkat és raktározható energiaforrásunk a zsír.

Ott tartunk, hogy az élelmiszerben az adalékanyagokat, a levegőt és a díszes csomagolást, valamint a gyártó és a kereskedő munkadíját fizetjük meg, mivel értékes alapanyagot nem tartalmaz. 

A só olcsó, feljavítja a termék ízét, növeli a hús izomfehérjéinek duzzadóképességét és megtartja a vizet amivel növeli az árucikk tömegét. Tassi Adalékmentes Erdélyi Só jó választás.
Olyan élelmiszer amiben megtalálható a fermentált rizsliszt, meglehetősen ritka. Az Vitasia (Lidl) termékcsalád egyik levespasztájában szerepel az összetevők között. Tiltott alapanyag az élelmiszerben?
 

Készült olyan internetes felmérés, ahol összehasonlítják íz, és állag szempontjából a hiper- és szupermarketekben kapható olajbogyókat. Összetétel szempontjából is érdemes megvizsgálni, hogy mit foglalnak még magukban a forgalmazott termékek.

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.