Cukrok és cukorhelyettesítők - 2. rész

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A mesterséges édesítőszereket számos botrány övezi. Legnagyobb előnyük, hogy édesítőképességük igen nagy, de tápértékük mégsincs vagy elhanyagolható. Ezért a cukorbetegségben szenvedők és fogyókúrázok számára is alkalmazhatóak. A kereskedelemben általában por, tabletta vagy folyékony formájukban találkozhatunk velük. Élelmiszeripari alkalmazásukat és felhasználható mennyiségüket a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Napi elfogadható beviteli mennyiségüket az ADI érték jelenti, amelyet általában állatkísérletek (patkány, egér) alapján határoznak meg.

Az aszpartam (E951) a répacukornál kb. 200-szor édesebb anyag. Amerikában mintegy 35 éve elfogadott édesítőszer és ott jelenleg több, mint 6000 élelmiszerhez és italhoz adagolják hozzá. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a tápcsatornában aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra bomlik. Ezért is kell feltüntetni az aszpartámot tartalmazó termékeken, hogy fenilalanin forrás, mivel az arra érzékenyeknél egészségügyi problémákat okozhat. 4 kcal / gramm található benne, viszont max. 40 mg/testtömeg kg-nál többet nem szabad bevinni belőle. Ezenkívül hőérzékeny, így főzésre és sütésre nem alkalmas. Rákkeltő hatása máig vitatott.

 

A szacharin (E954) 1879 óta ismert, így nem meglepő, hogy a világon a legnagyobb mennyiségben előállított mesterséges édesítőszer. Édesítőképessége 500-szor nagyobb, mint a hagyományos cukoré, azonban 0 kalóriás. Hátránya, savas kémhatású ételekben főzés közben bomlik, és kellemetlen, kesernyés ízű lesz. Az elfogadható napi beviteli mennyisége (ADI) 2,5 mg/kg.

A ciklamát (E952) főzésálló, nincs mellékíze, mintegy 30-szor édesebb a cukornál. Általában a kedvező ízhatás érdekében szacharinnal keverve árusítják csökkentett cukortartalmú illetve cukormentes termékek esetében.  Mivel egyes kutatások alapján egészségügyi kockázatokat hordoz, így napi bevitele (ADI) max. 7 mg/kg. Hasonlóan a szacharinhoz energiamentes.

 

A szukralóz (E955) a cukornál 600-szor édesebb, azonban az emberi szervezet nem hasznosítja fel, ezért nem biztosít energiát. Káros mellékhatása sem ismert. Az élelmiszeripar kedvelt édesítőszere, mivel hőstabil. Az elfogadott napi beviteli mennyisége (ADI) 15 mg/testsúlykilogramm.

Az aceszulfám-K (E950) édesítőképessége 130-200-szorosa a répacukorénak. Intenzív édes íze főzés során is megmarad. Az emésztőcsatornában felszívódik és a vizelettel kiürül az emberi szervezetből, ezért veszélytelennek számít. Mindemellett energiamentes. A napi megengedett beviteli mennyisége (ADI) 9,0 mg/kg. 

Elolvasva: 1369 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 28 május 2017 19:04

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.