A Piszkos 12 és a Tiszta 15 avagy miből érdemes biot vásárolni?

Készítette:  
Értékelje az írást
(3 szavazat)

Mindenki tudja, hogy a bio vagy az organikus étel jobb választás, ha a testünk táplálásáról van szó. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy a nagyinál a kertben lévő zöldségek és gyümölcsök mennyivel egészségesebbek. Nem találkoztak semmilyen vegyszerrel, valószínű, hogy növényvédőszer-maradványok sem fordulnak elő bennük. Színtisztán magát a gyümölcsöt vagy zöldséget kapjuk és a finom zamatát, nem pedig egy mesterségesen kezelt, viaszos bevonatú terméket. Sajnos azonban a biotermékek nem mindig a legolcsóbbak a boltokban. Ezért szeretnénk összefoglalni nektek, hogy melyek azok az áruk, amikből jobban megéri biot vásárolni, ha egy bizonyos keretből tudunk csak gazdálkodni.

A legtöbb növényen védelmük érdekében és a kártevők ellen növényvédőszereket használnak, ezek más néven a peszticidek.

Egy amerikai szervezet az Environmental Working Group minden évben közzé teszi a „Piszkos tizenkettő” nevezetű listáját, amelyen a peszticidekkel legszennyezettebb termékek találhatóak meg. Több év listáját is végigböngésztem, és szinte minden évben ugyanazok a gyümölcsök és zöldségek voltak a „legpiszkosabbak”. Nézzük meg, hogy 2017-ben melyek tartalmazták a legtöbb peszticidet:

1.    Eper

2.    Spenót

3.    Nektarin

4.    Alma

5.    Barack

6.    Körte

7.    Cseresznye

8.    Szőlő

9.    Zeller

10. Paradicsom

11. Kalifornia paprika

12. Krumpli

 

A felsorolásból kiderül, hogy ezek nagyrészt olyan termékek, amelyeknek nincs héja vagy érzékenyek a különböző betegségekre.

A felülete miatt az eper került a lista első helyére, mert a kis mélyedéseiben könnyen megülepszik a vegyszermaradvány, így nagyon nehéz lemosni róla. Ráadásul még a kártevőkre is kényes.

Az EWG vizsgálatai szerint a spenótban átlagosan kétszer annyi rovarölő szermaradék volt, mint más terményekben. Sajnos a fagyasztott változata ugyancsak vegyszerdús.

A termesztése során az almát is számos betegség fenyegeti, így nem meglepő, hogy kb. 40-féle szermaradványt találtak a héján. Ezek a vegyszerek akár a dobozos almalébe is belekerülhetnek. A hámozás jó megoldás lehet a vegyszerek elleni védekezésre, azonban az alma héja sok értékes tápanyagot tartalmaz.  

Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a peszticidek száma a körténél. Már gomba- és penészölő szermaradékokat is feltárt a vizsgálat. A kisgyermekekre szintén veszélyt jelenthet, mivel számos bébiételben alkalmaznak körtepürét.

A paradicsom és a kaliforniai paprika legnagyobb része importként kerül be az országba. így aztán, hogy a hosszabb szállítási távolságok után is frissnek tűnjenek, igen sok vegyszert alkalmaznak.

A krumplinál a föld alatt növő gumói felszívják a műtrágyázásból megmaradt és az egyéb földbe beszivárgott mérgeket.

Melyek tartalmazzák a legkevesebb peszticidet? Az EWG ezt is szerette volna bemutatni a fogyasztóknak, így minden évben elkészíti a „Tiszta 15” című listáját. Idén ezek szerepelnek rajta:

1.    Csemegekukorica

2.    Avokádó

3.    Ananász

4.    Káposzta

5.    Hagyma

6.    Fagyasztott borsó

7.    Papaya

8.    Spárga

9.    Mango

10. Padlizsán

11. Mézdinnye

12. Kiwi

13. Sárgadinnye

14. Karfiol

15. Grapefruit

 

 

Ezek szinte mind olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeknek nem fogyasszuk el a héját, meghámozzuk. A csemegekukorica viszont hordozhatja GMO veszélyét. Habár Magyarország termesztés szempontjából zéró toleranciát alkalmaz, importként bekerülhet az üzletekbe GMO-t tartalmazó termék. A messziről behozott gyümölcsöket fogyasztás előtt érdemes megmosni, ugyanis minőségük megőrzése érdekében gombaölő szerrel kezelték a héjukat. Például a narancs vagy a citrom, grapefruit esetében a szállítás közben fellépő penészesedés ellen difenilt vagy o-fenil-fenolt használnak.  Ezért csak a bio citrusok héját reszeljük bele az ételünkbe.  

Elolvasva: 2335 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 19 május 2017 21:59

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.