Élelmiszer címke és védjegy kisokos (2. rész)

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A cikksorozat első részében a magyar védjegyekre (címkékre) tértünk ki. Most pedig a külföldi eredetűekről szeretnénk egy kis ismertetőt nyújtani.   

Először is nézzük meg, hogy melyekkel találkozhatunk a legtöbbször a termékeken: Bio-Siegel, EU Organic, Fairtrade, UTZ Certified, MSC, Rainforest Alliance Certified

Bio-Siegel

Németországban olyan nemzeti bio védjegy, amely hiteles, harmadik fél általi a tanúsítást ad a termelőknek. Célja az élelmiszeripari termékek bio minőségének és ökológiai eredetének a biztosítása a fogyasztók számára. A minősítést csak az a termék kaphatja meg, amely legalább 95%-ban bio, vagyis ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat tartalmaz. Ezenkívül fontosnak tartják a talaj egészségének fenntartását, megújuló energiaforrások használatát.

A Bio-Siegel logóval ellátott áruknak a következő követelményeknek kell megfelelniük:

·         tilos besugárzást vagy génmódosítást alkalmazni

·         tilos vegyi anyagok felhasználása a növényvédelemhez

·         nem használhatnak antibiotikumokat

 

EU Organic

A logó fő célja, hogy a fogyasztóknak segítsen megtalálni az organikus termékeket. Ezenkívül betekintést nyújt az organikus gazdálkodásba, elősegíti a tisztességes versenyt a piacon és szolgálja a fogyasztóvédelmet. A címke csak az olyan előrecsomagolt élelmiszereken használható, amiket az EU-ban csomagoltak.

 

Fairtrade

A Fairtrade vagy méltányos kereskedelem tulajdonképpen egy jótékony kezdeményezés, amely a szegény, fejlődő országok élelmiszertermelőinek és azok munkásainak próbál segíteni. A mozgalom egy kölcsönös méltányosságra épülő feltételrendszer a felvásárlók és a termelők között, önkéntes csatlakozás alapján. A résztvevők olyan árakban állapodnak meg, amelyek tényleg tükrözik az előállítók munkáját és anyagi ráfordításait.

 

UTZ Certified

Az UTZ lógó olyan fenntartható gazdálkodást folytató farmerek számára jött létre, akik kakaót, teát, kávét vagy mogyorót termelnek. A programban résztvevő gazdák jobb termelési gyakorlatot, környezetvédelmi ismereteket, sajátíthatnak el, mindezt úgy, hogy biztonságos az egészségre nem ártalmas munkakörülményeket biztosítanak.

 

MSC

A Marine Stewardship Council egy nemzetközi non-profit szervezet, amely a fenntartható halászatot és a tengeri termékek megóvását tűzte ki céljául. Igyekeznek a kihalás szélén álló halfajokat megmenteni, a túlhalászatot visszaszorítani.  Ösztönzik a vásárlókat, hogy a megbízható, kék MSC logóval ellátott termékeket válasszák.

 

Rainforest Alliance Certified

A Rainforest Alliance Certified kis zöld békája jelzi, hogy az adott gazdálkodás vagy vállalkozás megfelelt az adott környezeti, gazdasági és fenntarthatósági követelményeknek. Szintén non-profit szervezet, amely trópusi esőerdők védelmét szolgálja. Emellett támogatja a Rainforest Alliance minősített gazdaságok dolgozói számára a megfelelő munkakörülmények kialakítását. A farmerektől elvárják, hogy védjék az őshonos ökoszisztémát, megfelelő talajvédelmi technikákat alkalmazzanak, visszaszorítsák az energia-, víz- és vegyszerhasználatot. 

Elolvasva: 1063 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 14 május 2017 20:39

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.