Élelmiszer címke és védjegy kisokos (1. rész)

Készítette:  
Értékelje az írást
(2 szavazat)

Az élelmiszercímkék fontos információkat közvetítenek a vásárlóknak. Segítenek a számunkra megfelelő minőségű termék kiválasztásában, de támogathatják a termelőket vagy a méltányos kereskedelmet is. Sokszor azonban a sok jelölés között nehéz kiigazodni, ebben szeretnénk mi most támpontokat nyújtani.

Elsősorban a magyar eredetű címkéket (védjegyeket) szeretnénk áttekinteni a cikk első részében, és legközelebb pedig kitérünk a külföldi eredetűekre is. Nézzük melyek a leggyakoribbak, amelyekkel találkozhatunk a boltok polcain: HU-ÖKO-01 biotermék; Kézműves, kézmíves termék; Hazai feldolgozású termék; Magyar termék; Magyar Termék Nagydíj; Hazai termék; OEM; OFJ; Magyar Baromfi; Kiváló Magyar Élelmiszer.

 

HU-ÖKO-01 biotermék

A késztermék és az előállítás fázisainak folyamatos ellenőrzésével biztosítják, hogy az adott élelmiszer valóban ökológiai termelésből származó.  Emellett óvják a biogazdálkodókat a tisztességtelen versenytől. Ezt a jelölést a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. adja ki. A másik hasonló szervezet a Hungária Öko Garancia Kft, amely pedig a HU-ÖKO-02 védjegyet tanúsítja.

 

Kézműves, kézmíves termék

Ilyen élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondossággal jártak el, valamint a munkafolyamat kézzel végzett. Ezenkívül hagyományos eszközöket vagy technológiákat alkalmaznak. Összetevők szempontjából pedig csak természetes eredetű alapanyagokból állhat, vagyis nem használhatók ízfokozók, adalékanyagok. A szabályozását a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg.

 

Magyar termék

Csak akkor tüntethető fel az árun, ha a termék 100 %-ban magyar alapanyagból és teljes egészében Magyarországon készült. Az emblémát a Magyar Termék Nonprofit Kft. adja ki.

·     növényi és állati eredetű alaptermékek esetében akkor alkalmazható, ha a növény begyűjtése, tisztítása, kezelése, valamint állati eredetű alaptermék esetében az állat születése, keltetése, felnevelése, termelésbe állítása és csomagolása Magyarországon történik;

·         feldolgozatlan termék esetében akkor alkalmazható, ha a felhasznált alaptermék magyar eredetű és előállításakor valamennyi eljárást (pl. szeletelés, kicsontozás, tisztítás, stb.) Magyarországon végeztek;

·      feldolgozott élelmiszerek esetében akkor alkalmazható, ha a termék előállításához felhasznált valamennyi összetevő Magyarországról származik. Természetesen vannak olyan összetevők, pl. só, vagy fűszerek, amelyek Magyarországon jellemzően nem bányászhatók vagy termeszthetők, ezért ezek az alapanyagok származhatnak külföldről.

 

Hazai termék

Akkor nevezhető hazai terméknek egy adott élelmiszer, ha felhasznált összetevők több mint 50 %-a magyar eredetű és az előállítás, feldolgozás minden fázisa is Magyarországon zajlott.

 

Hazai feldolgozású termék

Többségében import összetevőket tartalmaz, azonban a feldolgozás vagy csomagolás itt az országban történt. Például ha a holland kakaót külföldről hozzák be, viszont Magyarországon csomagolják és címkézik, akkor az hazai feldolgozású terméknek tekinthető.

 

Magyar Termék Nagydíj

Legfőbb célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas színvonalát, segítse a nemzetközi piacon versenyképes termékek előállítást és ösztönözze azok fejlesztését. Ezenkívül fontos feladata még a fogyasztók minőségtudatos vásárlásainak segítése, az egészségtudatos termékek fejlesztéséhez és forgalmazásához támogatás nyújtása. Egy civil kezdeményezésű pályázat, amelyre évente lehet pályázat útján jelentkezni.

 

OEM=Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Olyan kiemelkedő minőségű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, amelyek készítése, előállítása teljes egészében egy adott földrajzi helyen zajlott. Ilyen Unió által is elismert magyar termékek: a kalocsai paprika vagy a makói hagyma is. Ezek az áruk különleges sajátosságokat és minőséget hordoznak általában, és vásárlásukkal a hazai hagyományokat támogatjuk.

 

OFJ=Oltalom alatt álló földrajzi jelölés

Olyan kiemelkedő minőségű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, amelyek készítése, előállítása legalább egy fázisában egy meghatározott földrajzi helyhez kötődik. Az OEM és az OFJ jelölés itthon többnyire a borok esetében jellemző. Az OEM a minőségi, eredet védett borokra vonatkozik főként, az OFJ pedig inkább a tájborokra jellemző.

 

Magyar Baromfi

A Baromfi Termék Tanács védjegye a hazai alapanyagokból Magyarországon gyártott friss vagy feldolgozott barmofihústermékre vonatkozóan. Ezenkívül szigorú minőségbiztonsági és élelmiszerbiztonsági szabályoknak kell megfelelniük. 

 

Kiváló Magyar Élelmiszer

Ezt a védjegyet az Agrármarketing Centrum működteti. Célja a gyártók ösztönzése a minőség fejlesztésére, javítására illetve az országimázs erősítésére, a kereskedők segítése a magas minőség megtalálásában és a fogyasztók tájokoztatása, valamint az élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlesztése. Hasonlóan a többi védjegyhez ez is pályázat útján nyerhető el.

 

A felsorolt védjegyek többsége pályázat keretében kapható meg és az adott termékeknek nagyon szigorú előírásoknak illetve követelményeknek megfelelnie.

Elolvasva: 1668 alkalommal Utolsó frissítés: szombat, 13 május 2017 12:22

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.