Már az élelmiszer-automatáknál is kötelező feltüntetni az allergéneket

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

2017. április 1-jétől már a nem előrecsomagolt termékeket kínáló élelmiszer-automatákon is kötelező jelölni az allergén információkat.  Kivételt képeznek azonban az előrecsomagolt termékeket (pl. csokoládé, dobozos energia ital) árusítók, ezeknél továbbra is az élelmiszercímkéjén lesznek megtalálhatóak az információk.  

Eddig az automatákon csak a termékek nevei szerepeltek. Valamint még az édesítőszerre és az azoszínezékekre kellett kötelezően információt megjeleníteni a nyomógombok mellett.

Azonban 2017. április 1-jétől bővült a kötelezően feltüntetendő komponensek listája. Ugyanis az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokra is utalást kell tennie a cégeknek. Ha megoldható fel kell sorolni a termék neve mellett, vagy egy jól olvasható, könnyen érthető kódrendszert kell alkalmazni az automatán elhelyezett külön táblázatban az allergénekről.

A kötelezően jelölendő információk nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automaták esetében:

·         az élelmiszer neve,

·         édesítőszerrel készült termék esetében: „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” illetve a „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezést, valamint

·         az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek:  [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös AC (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R vagy Kosnilvörös A (E 124)] jelenlétéről az alábbi felirat megjelenítésével „…színezék(ek) megnevezése vagy E száma…: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.” felirat. (1333/2008/EK rendelet alapján)

·         allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolása (pl. „tejet tartalmaz”)

Természetesen az előrecsomagolt termékeket kínáló automatáknál az információk továbbra is a termék csomagolásán lesznek olvashatóak és ezeknél nem kell az gépen kívülre elhelyezni a jelöléseket. 

Elolvasva: 1057 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 30 április 2017 15:56

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.