A szintetikusan előállított mesterséges édesítő szerek jelentik a cukor helyettesítés megoldását?

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

A cukor mérséklésére, és helyettesítésre, már elindult egy módosult szemléletváltás. A túlzott cukor fogyasztás egészségügyi kockázatait figyelembe véve szükségesnek is mondható.

A szintetikusan előállított mesterséges édesítő szerek jelentik a cukor helyettesítés megoldását?

Az egykor még gazdasági jelképnek számító cukor fogyasztása ma Magyarországon meghaladja az évi egy főre jutó kb. 45 kg-ot, ami az elfogyasztott táplálékunk kb. 10 %-a. Ha megfigyeljük az élelmiszerek összetevőit gyakran az első három komponens között szerepel a cukor, fruktóz, dextróz, glükóz-szirup stb.

A mesterséges édesítőszerekkel szemben az következő elvárások kell érvényesülniük: cukrokhoz hasonló édes ízt adjanak, ne legyen kellemetlen mellékízük, stabilak legyenek, kalóriaszegények legyenek és ne hizlaljanak, cukorbetegség fennállása esetén is alkalmazhatók legyenek, ne avatkozzanak bele az anyagcsere folyamatokba. Nem igazán létezik olyan édesítő szer amely megfelelne a felsorolásnak.

A mesterséges édesítőszerek akár 700-szor is édesebbek a szacharóznál, ezért a mennyiségi sorrendet követve, a lista végén fogjuk ezeket megtalálni, mivel ezekből kevesebb kell a cukorral egyenértékű édes íz eléréséhez.

Az édesítőszerek gyakran kombinálva kerülnek a termékekbe. Ezek az anyagok nem cukortermészetű vegyületek, de képesek azokat a receptorokat aktiválni, amelyekkel az édes ízt érzékeljük. Minél több édes ízt érzékelünk egyszerre, annál inkább asszociálunk az étkezési cukor, komplex ízéhez. 

Az élelmiszeripari termékek, és az alapanyagok szemlélete a legfrissebb kutatási eredményeknek, és a világpiaci érdekeknek köszönhetően változnak. Általánosságban elmondható, hogy a mesterséges édesítőszerek laxatív (hashajtó) hatással rendelkeznek, így megzavarják a normális bélmunka finoman koordinált reflexmechanizmusát. Mélyre hatóbb egészségügyi kutatómunka nélkül önmagában is felmerül a kérdés, hogy az indokolatlan hashajtó, hosszú távon milyen emésztési zavarokat vonhat maga után. A mesterséges édesítők szintetikus anyagok lévén, nehezen egyeztethetők össze az egészségtudatos táplálkozással. 

Az élelmiszer színezékek is befolyásolhatják az élelmiszerek ízének és illatának érzékelését is. Például, ha több vörös színt adagolnak az italba, akkor az növeli az ital édességének érzetét. A sötétebb szín 2-10%-kal növeli az édesítő hatás még akkor is, ha csökkentették annak szacharóz-koncentrációját. A színek által kiváltott hatásokat a kognitív elvárásoknak tulajdonítják.

 

Táblázat forrása: http://www.akosdiet.com/content/edesitoszerek.html

 
Elolvasva: 2036 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 14:25

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.