A migráció élelmiszer biztonsági kockázatai

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A migrációs krízis nemcsak biztonságpolitikailag rejt kockázatokat, hanem élelmiszer-higiéniai és élelmiszer biztonsági kockázatot is jelenthet.

Az élelmiszer-higiénia az élelmiszer előállításának, forgalomba hozatalának a fogyaszthatóságára való összefüggő követelményrendszere.  Az élelmiszer biztonság pedig annak az érvényesítése, hogy az élelmiszer a fogyasztóra ne legyen ártalmas, ha azt a tervezett illetve megadott módon készítik el és fogyasztják. Az egészség védelmének a prioritása azt jelenti, hogy az élelmiszer mentes az élelmiszermérgezést okozó mikroorganizmusoktól, azok toxinjaitól illetve mentes a káros biológiai, és vegyi maradványoktól.

Észak-Afrikai, Közel- és Közép-Keleti csoportok képezik a migránsok 85-90 %-át. Jellemző rájuk, hogy eltérő higiéniás viselkedési normákkal rendelkeznek, amelyek több évtizedes lemaradásban vannak az európai népességéhez viszonyítva. A fertőzések forrása elsősorban a hátrahagyott szemét és élelmiszerhulladék. Élelmiszerhulladéknak nevezzük azt, amely kockázatot jelent a környék élővilágának békéjére és azonnali megsemmisítést igényel. Az így kialakult infekciós helyek, ha nincsenek felszámolva, igen súlyos veszélyforrást jelenthetnek a környékbeli lakosságra.

 

 

Néhány veszélyes mikroorganizmus, amit a bevándorlók Európába bejuttathatnak:

·         Ebola vírus

·         Salmonella fajok (a hastífusz kórokozója)

·         Shigella dysenteriae (a vérhas kórokozója)

·         Escherichia coli (a vastagbélgyulladás kórokozója)

·         Vibrio cholerae (a kolera kórokozója)

·         Mycobacterium tuberculosis (a gümőkor vagy tuberkulózis (TBC) kórokozója)

·         Staphylococcus fajok (általában bélfertőzést okoznak)  

 

Hogyan előzhető meg az esetleges járványveszély vagy a járvány kitörése?

·         A személyi, környezeti és eszköz higiénia betartása

·         Gyakori mosakodás és kézmosás

·         Távolmaradás az lehetséges infekciós helyektől és potenciális hordozóktól

Elolvasva: 1170 alkalommal Utolsó frissítés: kedd, 14 február 2017 17:29

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.