Érdekességek az ízlelésről… :)

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

Egy átlagos száj belsejében kb. 6000 ízlelőbimbó oszlik szét.

 

A csecsemők ennél jóval kevesebb ízlelőbimbóval kezdik az életet, a gyermekkor során növekszik az ízlelőbimbók száma a fenti értékig. 40 éves kortól ez a tendencia megfordul, és az ízlelőbimbók száma hanyatlani kezd. Ezzel magyarázható az idősek ízérzékenységének gyengülése.

Egy ízlelőbimbó élettartalma kb. 10 nap, állandóan pusztulnak és újak lépnek a helyükbe.

 

Az ízérzékenység változik a hőmérséklettel: a keserű ízt nehezebb észrevenni magasabb hőmérsékleten, míg a cukor iránti érzékenység nő a hőmérséklettel. Lássuk, hol van ennek jelentősége a mindennapokban! Például azok a borreklámok, amelyek azt mondják, hogy jól lehűtve élvezetes igazán a termékük, el akarják titkolni boruk édes ízét, ami az olcsó és éretlen bor sajátja. Ugyanakkor forró teánkhoz kevesebb édesítés is elegendő, hiszen magasabb hőmérsékleten intenzívebb az édes íz. Továbbá, ha kóstolás alapján fűszerezzük ételünket, a végső fűszerezést azután kell elvégezni, miután az étel elérte a fogyasztási hőmérsékletet.

 

Átlagosan 15-25 százaléknyi különbségnél tudjuk megállapítani ugyanazon íz töménységbeli eltérését. Ez főzésnél szintén fontos: ha valamilyen hozzávalót akarunk még beletenni az ételbe, hogy javítsuk az ízét, akkor minden alkalommal épp csak annyit tegyünk bele, amennyi az össztartalmat 25 százalékkal növeli. Így elkerülhetjük, hogy hirtelen túl sokat adjunk hozzá valamiből!

Az ízlelés, csakúgy mint a látás, hallás és szaglás adaptációt mutat. Ezt jól tükrözi az is, hogy a kezdetben csípősnek értékelt étel többszöri fogyasztásra „veszít” csípősségéből.

Az étel színe befolyásol minket íze észlelésében, amit az élelmiszeripar ki is használ, és gyakran színezik a termékeket. Például a margarin természetes állapotban nagyon halvány, de sárgára színezik, hogy utánozza a vaj színét é sezáltal az ízét is...;)

Végül az ételek ízét a szaglás és ízlelés egyetlen élménnyé olvadása adja… próbáljunk csak meg befogott orral enni! Nemcsak technikailag nehéz kivitelezni, hanem az íze sem lesz ugyanolyan…J

 

 

 

 

Forrás: Sekuler, R., Blake, R. (2004). Észlelés, Osiris Kiadó, Budapest
Elolvasva: 2037 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 19:17

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.