Élelmiszerüzem létesítésére vonatkozó követlemények

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

Az élelmiszerüzemek létesítésére vonatkozó alapvető higiéniai szabályok, követelmények.

 A higiénia jelentősége az élelmiszeriparban

Az élelmiszer előállítás során az üzemi higiénia a technológia számára alapvető feltétel.
A higiénia betartatása biztosítja: a késztermék eltarthatóságát, beltartalmi értékét, a termék tetszetős küllemét.
A késztermék eltarthatósága szempontjából rendkívül fontos a feldolgozás során a mikrobiológiai szennyezettség minimális szinten tartása. Az üzem, személyi higiéniájának közegészségügyi vonatkozása is van.

 

A munkahely és gyártó berendezések

A munkahelyi épületek helyét, valamint a gyártó és egyéb berendezéseket úgy kell  kijelölni, az épületeket kivitelezni, berendezni és karbantartani, hogy megfeleljenek a bennük végezni kívánt műveleteknek, és hogy biztosítva legyen bennük az anyagok és termékek szennyeződésektől és károsodásoktól való védelme az érvényes rendeleteknek megfelelően.

 

Az üzem környezetének és belső területének kialakítása

Az üzemhez tartozó területet be kell keríteni.
Az üzem kerítésétől számítva 50 méteres sávon belül nem szabad hulladékot tárolni. Ha a társaság nem tudja ezt elhárítani, köteles a helyi önkormányzat szakigazgatási szervének bejelenteni.
Az üzemhez tartozó területrész pormentes és tisztántartható legyen, csapadékvíz eltávolításra alkalmas rendszerrel.

 

Az üzem területén a tiszta és szennyezett övezetet egymástól el kell különíteni.

Szennyes övezet: pl. belső forgalmi útvonalak, tárolók, göngyölegek fogadására kijelölt helységek, tisztításra és fertőtlenítésre szolgáló helységek, hulladéktároló, melléktermék tároló helyei, vegyszer raktár, kazánházak, gyűjtő és csomagolóanyag tárolására alkalmas helyek.
Élelmiszer hulladék és emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermék kezelése.
A szemét, hulladék tárolására a szennyezett övezetben külön-külön megfelelő résmentes, zárt tisztítható és fertőtleníthető helységek kialakítása.
Veszélyes anyagok tárolására alkalmas helységek kialakítása.

 

Üzemi épületek termelő helységek.

Az üzemi épületeket és termelő helységeket úgy kell kialakítani, hogy tiszta és a szennyezett élelmiszer egymástól elkülönüljenek.
Létesíteni kell nyersanyag raktárt, előkészítő, feldolgozó, csomagoló, félkész és késztermék raktározó és kiadó helységet.
A termelő helységek szennyeződésnek kitett falait legalább 2 méteres magasságig világos színű, mosható, fertőtleníthető burkolattal kell ellátni.
A padozat könnyen tisztítható és fertőtleníthető legyen. Szilárd csúszásgátló anyagból kell készíteni, úgy hogy a csatornaszemek (összefolyó) irányába leejtsen. A csatornaszemeket bűzelzáróval kell ellátni.
A termelő helységek megvilágosításához olyan fényforrást kell alkalmazni amelynél jól látszik az esetleges élelmiszer elváltozásai.
Minden szabadba nyíló nyílászáróhoz légycsapdát vagy szúnyoghálót kell felszerelni.
A párkányokat legalább 45 fokos leejtéssel kell kialakítani, úgy hogy azokon semmit ne lehessen tartani.
A termelő helységben a termelés sajátosságának és a műszakban dolgozók létszámának megfelelő számú hideg-meleg folyóvizes, nem kézzel üzemeltethető kézmosót kell felszerelni és ezeket ellátni a tisztálkodáshoz szükséges eszközökkel.
Felszerelések és berendezés az érvényben lévő rendeletekben előírt feltételeknek meg kell felelni.

Szociális és egészségügyi helységek

Dohányzás céljára elkülönített helységet kell létesíteni. Az üzemben dolgozók részére a követelményeknek megfelelő mosdót, zuhanyzót kell létesíteni.

Elolvasva: 2785 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 18:49

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.