Top 10 élelmiszer- és italipari trend

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

Az élelmiszer és italipar hatalmas változás előtt áll, aminek mindannyian részesei, és alakítói vagyunk. Az iparágaknak ugyanis a fogyasztók által támasztott elvárásoknak meg kell felelniük a fennmaradás érdekében.

Íme a top 10 trend amik tükrözik a fogyasztók igényeit, és elengedhetetlenek a fennmaradáshoz:

1. A gyártóknak és termelőknek változtatniuk kell a mesterséges összetevőkön, az egészségügyi kockázatokkal járó félelmek miatt.

A tendencia az, hogy a fogyasztók kerülik a mesterséges összetevőket (mesterséges színezékek, aromák, ízfokozók stb.) és ennek fényében napjainkban sok változás történik az élelmiszerek fejlesztése során.  Egyértelmű azonban, hogy a probléma koránt sem ilyen egyszerű. A már meglévő összetevőket olyan alapanyagokra (természetes, egészséges) szükséges cserélni, ami az egészségügyi félelmeket eloszlatja, de az élelmiszer érzékszervi tulajdonságait nem változtatja meg.

2. A nagy élelmiszer-ipari cégekkel szemben a mikro-,kis-, és közép vállalatok kezdenek erősödni.

A fogyasztó bizalmát nehéz megnyerni. A nagyüzemi gyártó az elmúlt évtizedben a termelés minőségéről a kereskedelemre helyezte a hangsúlyt. A professzionálisan megszervezett reklámtevékenységnek köszönhetően az árú eladhatóvá vált, de az összetevők háttérbe szorultak.
A kis üzemek, házias manufaktúrák a fogyasztók elégedettségére törekednek, a minőségi termelés mellett.

3. A cukros üdítők helyett jönnek a RTD (ready to drink) teák és az ásványvizek.

Az óriásvállalatok törekednek a fogyasztók kedvében járni (pl. diétás, cukormentes cola), de még is úgy látszik, hogy az ásványvizes, és a "fogyasztásra kész teák" piaca napról napra növekszik.

4. Technológiai újdonságok, gyártás optimalizálás.

Minden élelmiszerüzemben van hová tovább fejlődni. A kutatások nem csak az alapanyagokra irányulnak, hanem a gyártásra, és az előállításra is.

5. Élelmiszerek tartósságát növelő technológiai innovációk. Aszeptikus csomagolások.

Trend az élelmiszerek egészségesebbé formálása, a káros összetevők elhagyása, így a tartósítószereké is. Az élelmiszerek vegyi tartósítása sok esetben technológiai fejlesztéssel elérhető lenne.

6. Átlátható címkék.

Az élelmiszerek címkézése mindig is egy vitatott kérdés volt, és sajnos nem minden fér rá ami a vásárlót érdekeli. A törvényhozók és a hatóságok között folyamatos egyeztetések vannak. A fogyasztók érdekében az elmúlt években bevezetésre került az allergén összetevők kiemelt feltüntetése.

7. Kutatás+ fejlesztés (R&D).

Az egészséges, gyors ételek forradalmasítják az étkezést. A táplálék kiegészítők, táplálkozás helyettesítők, étrend kiegészítők iránt nő a kereslet.

8. Élelmiszer hamisítás

Az éles piaci versenyben a minőség mellett az előállítási költség is döntő szerepet játszik. Az élelmiszer hamisítás a technológia fejlődésével és az alapanyagok széleskörű ismeretével növekedni fog.

9. Alternatív forrásból (pl. tengeri algákból, rovarokból) származó fehérjék.

A hagyományos (pl. hús, tojás, tej)  fehérjék helyett a kinoából, csicseriborsóból, tengeri algából, vagy rovarokból származó fehérjék piaca növekszik.

10. Az ipar új marketing taktikákat vet be, hogy elérje a célját.

A web-marketing erősödése figyelhető meg. Az olvasó egyre több információhoz akar jutni a megvásárolt élelmiszerekről.

 

Elolvasva: 2958 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 17:18

4 comments

  • Kommentálja! www.bioinyenc.hu Alexandra szerda, 28 december 2016 20:47 véleményt írta: www.bioinyenc.hu Alexandra

  • Kommentálja! dodo kedd, 27 december 2016 20:42 véleményt írta: dodo

  • Kommentálja! www.bioinyenc.hu kedd, 22 december 2015 21:25 véleményt írta: www.bioinyenc.hu

  • Kommentálja! Rita péntek, 18 szeptember 2015 07:47 véleményt írta: Rita

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.