IBS betegeknek segíthet az Okos Élelmiszer

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

 Több mint egymillió magyar embernek – közöttük csaknem 700 ezer nőnek – kínál élelmiszer alapú megoldást problémájára a csütörtökön Debrecenben bemutatott legújabb okos élelmiszer.

 A modern életforma következményeként a fejlett országokban, napjainkban emberek tízmillióinak okoz problémát emésztési tranzitjuk rendszeres vagy visszatérő lelassulása. A hétköznapi nyelven csak székrekedésként ismert tünet hátterében az esetek mintegy 80 százalékában nem betegség, hanem az életmóddal és táplálkozási szokással összefüggő hatásegyüttes áll.

 A Smart Food (Okos Élelmiszer) kutatási program keretében a Hajdúsági Sütödék-csoport cégei évekkel ezelőtt éppen ezért kezdtek el foglalkozni a problémakörrel. Olyan élelmiszer alapú megoldást akartak találni, amely az emberek számára költséghatékony, étkezésük megszokott ritmusát figyelembe vevő módon nyújthat segítséget.

 A kutatásokat és a termékfejlesztést követően a cégcsoport igényes tudományos elrendezésű (prospektív, placebokontrollált, keresztezett, randomizált, kettős vak) III-as fázisú klinikai vizsgálatnak vetette alá a termékjelöltet, egy speciális kenyeret. Csaknem 200, az irritábilis bél szindróma (IBS) székrekedéses alcsoportjába tartozó önkéntest vontak be a nyolchetes vizsgálatba. Ennek eredményeként kiderült, hogy a speciális kenyér – egyedi bioaktív összetevőinek köszönhetően – szignifikánsan sokkal jelentősebben enyhítette az önkéntesek tüneteit, mint a placebo termék. Az orvosok és az önkéntesek véleménye egyöntetűen megegyezett a speciális kenyér hatékonyságáról.

 „A lelassult emésztési tranzit nagyban ronthatja az emberek életminőségét” – mondta Szakács Tamás, az Okos Élelmiszerek Kft. ügyvezetője. „Az ilyen problémákkal küzdők gyakran kerülik a társaságot, figyelmetlenebbek munkavégzésük során, nem tudják megfelelően kipihenni magukat és kerülik az intim kapcsolatokat is. Figyelemre méltó, hogy az érintettek csaknem 70 %-a nő.” Minden olyan megoldás, ami enyhíti, megszünteti tüneteiket, az az érintettek életminőségét javítja.

 Az egyedi design-ja miatt máris csak „kis rózsaszínnek” becézett Ritmus kenyér, néhány héten belül kerül a boltokba. A cégcsoport először a régióban kezdi meg a forgalmazást, majd a tapasztalatok alapján kívánja az új okos élelmiszer brandet Magyarországon és a nemzetközi piacokon elterjeszteni.

 Szakács Tamás hangsúlyozta: A Smart Food kutatási program szakmai és etikai szabályainak megfelelően a Ritmus kenyér „nemcsak” bizonyítottan kedvező élettani hatású és biztonságos, de finom és teljes gasztronómiai értékű is. A terméket azonban nem fogyaszthatja mindenki: bármely összetevőjére érzékenyeknek, valamint Crohn-betegeknek és különböző típusú és hátterű gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek nem javasolják a fogyasztását.

Elolvasva: 662 alkalommal Utolsó frissítés: hétfő, 31 december 2018 15:07

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.