Tényleg jobb a barna cukor?

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

Az interneten böngészve találtam e tárgykörre, ahol a szerző a kérdésre nemleges választ ad. Feleletét gyártástechnológiai elvekre alapozza, miszerint a barna cukor előállítása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól, amikor a megtisztított szacharózhoz színező anyagot kevernek.1 Biztos, hogy minden esetben így zajlik?

A kérdések helyes megválaszolásához indokolt a gyártási folyamatot tisztázni.

Hogyan készül a barna cukor?

Barna cukrot csak nádcukorból lehet előállítani! Cukorrépából azért nem, mert a kellemetlen mellékízű melaszt ki kell nyerni, amit takarmányozási és egyéb célra használnak fel.

A cukornádból kisajtolt cukros lé adja a további feldolgozás alapjait, több egymást követő lépésben átkristályosítják, fehérítik, és tovább finomítják. A kinyert nyers cukornádlében szinte már csak a (99,9%) szachróz található meg, a többi hasznos maradvány anyag a finomítás során a különválasztott melaszban marad vissza. A boltokban kapható sötétebb cukrok jelentős része olyan eljárással készül, ahol a finomított fehér cukorhoz cukornádmelaszt adnak. Tehát, a teljes folyamaton átesett (kilúgozott, mésszel tisztított, kénsavas fehérített, és vegyileg kezelt) cukrot színezik melasszal, vagy más szintetikus színezőanyaggal.

Ha az áru leírásában szerepelne, hogy milyen alapanyagból (cukornád, vagy cukorrépa) készült, akkor megtudnánk, hogy mesterségesen színezett, vagy természetéből adódóan barna színű a termék.

Van azonban még néhány hagyományos gyártó, amelyek az átkristályosítás folyamatban korábban megállnak, így kis mértékben feldolgozott, kevesebb vegyi kezelésen átesett terméket állítanak elő.

Tehát, a barna színű cukrok a folyamat korábbi fázisából származnak, és változó mennyiségben tartalmaznak fehérjét; ásványi anyagokat; kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, nyomelemeket; mint rezet, vasat, mangánt, cinket; és B-vitamint, és nem tartalmaznak színező-, és vegyi anyagokat. Ezek aránya függ a melasz tartalomtól, az alapanyag minőségétől, és a gyártási folyamattól. A világos barna színű cukrok 3.5% körül tartalmazzák a melaszt, a sötétebb színű 6.5%-ban.

A tradicionális barna cukor lágyabb kristályú, mint a teljesen finomított, és mély, komplexebb íz hatással bírnak. Hasonló az égetett karamelléhez, a toffee aromához, de léteznek egzotikusabb füstösebb, ánizsos karakterűek is.

A kínálat óriási és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. A hazai kínálatban több barna cukor is kapható és a vevőt az érdekli, hogy melyik vélhetően nem színezőanyaggal készült. Nálunk is beszerezhető, a finomítatlan Mauritiouson termelt Demerara, és a Muscovado fajta.

Spar áruházakban kapható a Gold Pack termékcsalád Demerara típusú terméke, ami ideális édesítő szer.

 

Források:

1] http://antalvali.com/hirek/cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html

Elolvasva: 2619 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 16 december 2016 13:27

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.