Print this page

Hogyan csökkenthetjük a műanyag hulladékunkat?

Készítette:  
Értékelje az írást
(0 szavazat)

A PDP szervezet szerint több, mint 700 állatfaj életét befolyásolta negatívan az emberiség műanyag felhasználása.  Egy nemrég megjelent kutatás alapján a tengeri teknősök fele nyelt már le nejlonzacskót, a tengeri madarak közül pedig csaknem mind enni fog műanyagot 2050-re.

És ez a túlzott mértékű műanyag fogyasztásunk nemcsak a tengeri élőlényeket veszélyezteti, hanem ránk is károsan hathat. Az Environmental Health News például számos olyan kémiai vegyületet talált, amely felszívódhat az emberi szervezetben, hormonális és egyéb negatív hatásokat okozva. De mégis hogyan csökkenthetjük a műanyag használatunkat? Ehhez gyűjtöttünk most néhány tippet nektek.

Újrahasznosítható szövet táskák

A Surfrider adatai alapján az amerikaiak évente kb. 100 milliárd műanyag zacskót használnak el, amely nagyjából 360 zacskó évente, személyenként. Annak ellenére, hogy néha újrahasznosítjuk ezeket például kukászsáknak, a nagy részük mégis hulladéklerakókban végzi, így bekerülve a vízrendszerünkbe. Ezért érdemes pár száz forintért szövettáskákat beszereznünk és mindig tartani a kocsiban vagy a kézitáskánkban a bevásárlásokhoz.

 

 

Saját kulacs vagy vizes palack

Amikor az 1990-es években megjelentek az első műanyag palackos termékek, a műanyag szemét robbanásszerűen növekedésnek indult. Egy átlag amerikai évente 50 ezermillió műanyag palackot használ el évente, aminek csak a 40%-ka újrahasznosított. De nemcsak, mint környezetszennyező anyag okozhat károkat. Két olyan kémiai vegyület (BPA, PET) is található benne, amely veszélyeztetheti egészségünket. Hogy mi a megoldás? Már szinte mindenki találhat az ízlésének megfelelő BPA mentes vizes palackokat, amiket egész nap magunkkal tudunk vinni. Ráadásul így még a napi folyadékbevitelünkre is könnyedén figyelhetünk.

 

 

Mondj nemet a szívószálra

Gondoltad volna, hogy a szívószál az egyike azoknak a hulladékoknak, amelyek legtöbbször megtalálható egy strandon elszórva? De ez nem is olyan meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt 25 évben csaknem 6 milliót gyártottak le. Ezért is indult útjára a világon a szívószálmentes kezdeményezés (itthon is népszerű a Felelős Gasztrohős jóvoltából), ami arra kéri a vásárlókat, hogy utasítsák vissza az italok mellé kapott szívószálakat. Vagy válassz nem műanyagból készültet, például külföldön nagyon népszerűek a fémből készült, rozsdamentes szívószálak.

 

 

Kevesebb csomagolt élelmiszer

Ahelyett, hogy agyon-vissza csomagolt termékeket választanánk a boltban, keressünk olyan helyeket, ahol lehetőség van a saját szövettáskánkba vagy ömlesztett árut vásárolni. Így nemcsak a környezetünket óvjuk, de még spórolhatunk is. Jó példa erre a nemrég Budapesten nyílt csomagolásmentes bolt, a Ligeti bolt.

 

Uzsonnás dobozok

A régi, megszokott szalvéta vagy alufólia helyett szerezzünk be néhány praktikus szendvicstartót vagy műanyag dobozt. Tudtad, hogy a nagy csendes-óceáni szemétfolt (amit szintén a műanyag hulladék okoz nagyrészt) már kétszer akkora méretű, mint Texas?

 

 

Nincs több hungarocell

Vagy más néven polisztirol, könnyű súlya és hőszigetelő hatása miatt közkedvelt a törékeny áruk vagy ételek csomagolásánál. Hátránya viszont, hogy gyakorlatilag lehetetlen újrahasznosítani és számos kutatás szerint akár rákkeltő is lehet.

 

Legyen saját evőeszköz készleted

Nemcsak a gyorséttermek és kifőzdék kedvelik a műanyag evőeszközöket, hanem fagyik és desszertek mellé is szoktak csomagolni a gyártók. A Whole Food magazin tanulmánya szerint évente több, mint 40 milliárd ilyen újrahasznosítatlan műanyag evőeszközt állítanak elő. Azért, hogy ezt megelőzzük, vásárolhatunk fából készült, biológiailag lebomló evőeszközöket, melyek mindig kéznél lehetnek a táskánkban.

 

Forrás: www.livestrong.com

Elolvasva: 1002 alkalommal Utolsó frissítés: szombat, 19 május 2018 18:58
Alexandra

Legfrisseb írás(ok) a következő szerzőtől: Alexandra

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.