Stresszűző adaptogén gyógynövények

Készítette:  
Értékelje az írást
(2 szavazat)

Napjainkban egyre többször találkozhatunk az adaptogén vagy adaptogén gyógynövények fogalmával, viszont nem biztos, hogy mindenki tudja pontosan mit is jelent ez. Ezért összeállítottunk egy kis összefoglalót az adaptogén gyógynövényekkel kapcsolatban.

Az adaptogéneket gyakorlatilag egy nagy növényi „gyógyszertárként” képzelhetjük el, amelyek a testünk védelmébe lépnek a stresszel szemben stimuláns hatásukkal. A stressznek káros, fizikai következményei lehetnek az ideg-, a hormon- és a immunrendszerünkre nézve.

Az első tanulmányok az adaptogénekről a második világháború alatt látták meg a napvilágot, amikor a tudósok a pilóták még kiemelkedőbb teljesítményére kerestek megoldásokat. Gyorsabb reakcióidőt, nagyobb éberséget és minél jobb eredményeket szerettek volna elérni a repülések során. A Szovjetunió egy Schisandra chinensis (kínai keserűfű, kúszó magnólia, életbogyó) nevezetű stimuláns használatáról publikált meglepő eredményeket. Rájöttek, hogy ennek az erdei kúszónövénynek az elfogyasztása csökkenti a szomjúságot, az éhséget, és a kimerültséget.

 

 

Hogyan működnek az adaptogének?

Működésük molekuláris szinten történik a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese stabil egyensúlyának a szabályozásával. Egyébként ezek a részek vesznek részt leginkább a szervezetünk által a stresszre adott „válaszban”. Általánosságban a testünk 3 szakaszon megy keresztül, mikor stressz hatás éri: riasztási reakció, aktív ellenállás és kimerülés.

Például súlyemelés, vagy edzés során a testünk az őt ért stresszre úgy reagál, hogy olyan hormonokat kezd el termelni, mint az adrenalin. Így javítja az izomteljesítményt, növeli a koncentráló képességet, és szabályozza a folyamatokat az aktív ellenállási fázisban. Amikor is szinte szószerinti ellenállást fejt ki, emiatt lendületet, energiát ad, hogy leküzdhessük a stresszt. Végül mikor elfáradunk, elindul a kimerülési szakasz, ahol képesek az adaptogének közbelépni, kitolni ezt a fázist és segítve a jobb a teljesítmény, kitartóbb, hosszabb idejű edzésmunkát.

A kutatások szerint az adaptogén növényeknek számos kedvező hatása lehet a szervezetünkre:

·         fáradtságellenes tulajdonságok

·         antidepresszáns hatás

·         stimuláció a központi idegrendszer számára

·         agysejtek védelme

·         mentális teljesítmény és koncentráció növelése

·         stressz és kimerültség megelőzése

 

Milyen adaptogén gyógynövényeket ismerünk?

A világon kb. 22 adaptogén hatású növény ismert, mely biztonságosan használható és nem mérgező. Ezek közül az alábbi hármat alkalmazzák a legtöbbször:

·         Szibériai ginzeng: Immunrendszer erősítő, antidepresszáns, stressz hatások közömbösítése, vérnyomás szabályozása, teljesítmény fokozás.

·         Sarki gyökér: A fejfájás és a nátha egyik kiváló ellenszere. Immunerősítő, fokozza a stressz tűrő képességet.

·         Schizandra: Hozzájárul a máj egészségéhez, és stabilizálja a vércukor szintet.

 

Források:

·         Hovhannisyan A, et al. (2015): Efficacy of adaptogenic supplements on adapting to stress: A randomized, controlled trail.

·         Jacquet A, et al. (2014).: Burnout: Evaluation of the efficacy and tolerability of TARGET 1 for professional fatigue syndrome (burnout.

·         Panossian A, et al. (2010). Effects of adaptogens on the central nervous system and the molecular mechanisms associated with their stress—protective activity.

·         Panossian A, et al. (2009): Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity.

·         Panossian A. (2017): Understanding adaptogenic activity: Specificity of the pharmacological action of adaptogens and other phytochemicals.

Elolvasva: 1040 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 29 április 2018 10:07

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.