Mit tehetünk Földünkért az ételeinkkel?

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

Tudtad, hogy ma van a Föld világnapja? A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb, és ehhez már az élelmiszeripar is bőven hozzájárul. Nem is gondolnád, hogy a kedvenc élelmiszereid közül hánynak van, ha nem is közvetlenül, de klímaváltoztató hatása. Ezért érdemes néha megfontolni, hogy mi kerül a tányérunkra, és hogy annak milyen drasztikus kimenetele lehet a világunkra. Összegyűjtöttünk 5 olyan élelmiszert, amelyek károsítják a bolygónkat, és néhány tippet, mit érdemes fogyasztani helyette.

Jobb a vegetáriánus vagy vegán életmód?

Az 5 „legszennyezőbb” élelmiszer mind állati eredetű. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport kutatásai alapján ezen „veszélyes” ételek mindegyike hozzájárul az üvegházhatáshoz.

Világszinten az élelmiszer előállítás teszi ki az 1/3-át az üvegházhatású gázok kibocsátásának. Ennek oka nagyrészt a hatalmas szállítási távolságok. Ezért érdemes olyanokat vásárolni, amelyeket a közelből vagy helyből tudunk beszerezni, így csökkentve a karbonkibocsátást.

Ezenkívül, ha nem is teljesen, de ajánlatos az állati eredetű fehérjeforrások helyett több növényi eredetűt enni. Erre nagyon jó kezdeményezés például a húsmenetes hétfő.

 

 

Az 1. „szennyező étel”: bárány

Ahhoz, hogy megfelelő minőségű bárányhús kerüljön a boltokba, megfelelő takarmány kell. Ehhez viszont növényvédőszerekre, műtrágyákra, nagyobb mennyiségű vízre, a szállításhoz, valamint egyéb például földmunkákhoz üzemanyag kell. Meglepő, de a karbonkibocsátása egy ilyen állatnak 50%-kal magasabb, mint a marháé.

Jó választás lehet helyette a lencse vagy esetleg a csirke, vagy olyan birka, mely legeltetett tartásból származik. A lencsével a például néhány receptben helyettesíthetjük a hús egy részét.

 

 

Az 2. „szennyező étel”: marha

A fehérje- és kalóriatartalmát tekintve a marha nem éppen rendelkezik a legjobb aránnyal. A World Resources Institute szerint termelése 20-szor több üvegházhatású gázt bocsát ki, és 20-szor több föld kell hozzá, mint a lencséhez vagy babhoz. Egyébként az éghajlatváltozás egyik legfőbb okozójaként tartják számon a marhahús miatti metán termelést.

Persze ezzel most nem azt mondjuk, hogy hagyja el mindenki teljesen az étrendjéből, aki nem vegetáriánus. Hiszen növényekkel kombinálva, kisebb mennyiségben fogyasztva, jótékony hatásai is vannak. Szintén választhatunk organikus, legelőtartásból származó húst. De a gomba például kiválóan alkalmas a darált hús vagy a grilltermékek helyett.

 

Az 3. „szennyező étel”: sajt

Szintén hatalmas karbon lábnyoma van, akár a marhának. Előállítása ugyancsak jelentős mennyiségű vizet igényel, légszennyezéssel, plusz metán, illetve dinitrogén-oxid kibocsátással fűszerezve.

A különböző növényi alapú sajtok, mint a kesu nagyon jól tudják helyettesíteni a hagyományos sajtot. Valamint a kézműves, bio, kisebb gazdaságokból származó sajtfélék is kevésbé rendelkeznek környezetszennyező hatással.

 

Az 4. „szennyező étel”: disznó

Habár nem annyira káros a Föld jövőjének szempontjából, mint a marha vagy a bárány, mégis 3-szor annyi föld kell hozzá, mint a hüvelyesek termesztéséhez, illetve 3-szor annyi üvegházhatású gázt bocsát ki előállítása alatt.

Itt is törekedjünk megfelelő forrásból, nem nagyipari körülmények közül kikerült húst választani, ha tehetjük. Használhatunk helyette tofut, vagy csökkenthetjük a fogyasztását kisebb adagokra.

 

 

Az 5. „szennyező étel”: hal

A hal egészséges Omega-3 forrás, viszont nem mindegy honnan szerezzük be. A halak általi üvegházhatás jelentős része a tartásuk során keletkezik, a takarmányozás, a villamos energia miatt. Ennek ellenére az ökológiai lábnyoma még mindig jóval kevesebb, mint más húsoké vagy tejtermékeké. A tonhal feleannyira káros a szennyező gázok szempontjából, mint a lazac. A szabadon tartott vagy házi tyúkok tojása ugyancsak jó döntésnek viszonyul a környezetvédelmet figyelembe véve.

 

Mi a megoldás valójában?

Több növényi eredetű termék fogyasztása és kevesebb állati eredetű. Törekedjünk bio, helyi, fenntartható gazdaságból származó élelmiszereket választani, ha van rá módunk.

 

Forrás: https://www.livestrong.com/slideshow/13582912-5-foods-killing-the-planet-and-what-to-eat-instead/#slide=1

Elolvasva: 527 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 22 április 2018 20:07

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.