Print this page

Rézben gazdag élelmiszerek

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A réz az emberiség által legrégebben és legtöbbet használt fémek közé tartozik. Azonban nemcsak ilyen szempontból lehet fontos számunkra, hanem szervezetünkre is jótékony hatással lehet.

Nagyon könnyen oxidálódik, így a szervezetünkben található káros oxidációs folyamatok semlegesítésében nagy szerepe van. Esszenciális elemként tartják számon, ezért fontos, hogy az étrendünk a megfelelő mennyiségben tartalmazza. Szükségünk van rá továbbá a megfelelő agyműködéshez, a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer működésének serkentéséhez és a szabad gyökök elleni védekezéshez. Egyik különlegessége az antimikrobás hatása.

Számos élelmiszerünkben megtalálható, a hüvelyesekben, a gabonafélékben, és a májban is. Napi szükségletünk kb. 2-2,5 mg körüli, míg felszívódása a különféle ételekből csak 35-70%-os hatékonyságú.  Nézzünk meg néhány olyan élelmiszert, amelyben nagyobb mennyiségben található réz.

 

Gombák

Szinte mindegyik gombafajta tartalmaz rezet, de a legtöbb a shiitake gombában fordul elő. 4 darab ilyen gombában kb. 0,6 mg réz van. Ezenkívül alacsony a kalóriatartalma, viszont megfelelő mennyiségben található benne B5-vitamin, amely segíti a tápanyagok lebontását szervezetünknek.

 

 

Kagyló

A tengeri gyümölcsei kiváló rézforrásnak tekinthető, ugyanis 6 osztrigában csaknem 2,4 mg réz van. Nem beszélve az értékes Omega-3 zsírsavakról és fehérjéről.

 

 

Máj

A máj bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, gazdag forrása többek között az A- és B-vitaminnak, valamint a cinknek és a magnéziumnak. Nagyjából 20 gramm máj képes fedezni az ajánlott rézbevitelünket.

 

 

Kesudió

Az olajos magvak szinte mindegyike megfelelő mennyiségben tartalmaz rezet, például a mogyoró, a dió, a pekándió, a fenyőmag és a brazildió is. Viszont a kesudió 30 grammja csaknem az egész napi rézadag 30%-át tudja biztosítani.

Forrás: www.ncbi.nlm.nih.gov

Elolvasva: 1021 alkalommal Utolsó frissítés: csütörtök, 12 április 2018 12:18
Alexandra

Legfrisseb írás(ok) a következő szerzőtől: Alexandra

Kapcsolódó írások

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.