Penész kisokos - Mit jelentenek a különböző színárnyalatai?

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A penész szinte mindenhol ott van, legyen szó akár élelmiszerről vagy csak egy nyirkosabb sarokról a szobában. Ha kedvezők neki a körülmények egyből kialakul, és mindegy, hogy zöld, barna vagy fekete, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle. Nemcsak azért, mert úgymond nem esztétikus, hanem amiatt is, mert egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Lehetnek mérgezőek, rákos megbetegedéseket, illetve légzőszervi problémákat ugyancsak előidézhetnek. Azon már gondolkodtatok, hogy a különböző színű penészek más és más jellegzetességekkel rendelkeznek? Ezért szeretnénk nektek bemutatni a háztartásokban leggyakrabban előfordulókat, színek szerint elkülönítve.

Olíva zöld, barna, szürke vagy fekete

Ezeket a színű penészeket a Cladosporium nemzetség okozza. Kint általában a növények levelein jelennek meg, a házon belül pedig a falakon, a szigetelések környékén, de a nyirkos szőnyegen ugyanúgy előfordulhat. Legtöbbször a bőr és szemfertőzésekhez kapcsolható, viszont ritkán agyi fertőzéseket is okozhat.

Kék, zöld, vagy fehér

Ha ismered a penicillin felfedezésének történetét, akkor biztos hallottál már a Penicillium nemzetségről. Ez bizony az élelmiszerekkel kapcsolatos penészesedések esetében található meg, és inkább csak allergiás reakciókat válthat ki.

 

Sárga, zöld, vagy fekete

A kutatások szerint minden nap belélegezzük, anélkül, hogy megbetegednénk tőle. Viszont ez az Aspergillus nemzetség egyes embereknél tüdő problémákat, illetve legyengült immunrendszert eredményezhet, ami köhögés vagy tüsszögés formájában szintén megnyilvánulhat.

Fekete vagy zöld

Ez a színárnyalat egy Alternaria nevezetű penészhez köthető, mely a kinti, nedves környezetet, talajt kedveli. Habár egy tanulmány szerint a háztartásokból származó porminták 90%-ban ugyancsak megtalálható, növelve az asztma kialakulásának a kockázatát.

 

Rózsaszín

A fürdőszobákban, a mosdóknál lévő rózsaszín elszíneződéseket valójában nem penész, hanem egy baktérium okozza, a Serratia marcescens. Könnyedén megtelepszik a szappanokon és a különböző fürdőszobai termékeken, a későbbiekben húgyúti és légzőszervi fertőzéseket kiváltva.

Zöldes-fekete

Talán ez a zöldes-fekete Stachybotrys nemzetség lehet a legelterjedtebb. Számos egészségügyi probléma kapcsolható hozzá, mint például memória vesztés vagy tüdővérzés. Azonban az amerikai CDC (amerikai Járványügyi Központ)  véleménye alapján ezek a megbetegedések nem bizonyíthatóak teljes mértékben. Mégis nem árt óvatosnak lenni az olyan gipszkarton falakkal, amelyek rendszeresen nedvességnek vannak kitéve. Hiszen ezek a területek a Stachybotrys kialakulásának a melegágyai.

 

Forrás: http://www.safebee.com/home/guide-to-mold-colors-what-they-mean

Elolvasva: 2700 alkalommal Utolsó frissítés: hétfő, 08 január 2018 22:09

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.