Tájékoztató az étrend-kiegészítők, az anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek bejelentésével kapcsolatos változásokról

Készítette:  
Értékelje az írást
(2 szavazat)

Módosítja az étrend-kiegészítők, anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek bejelentéseinek visszaigazolási folyamatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A 2017. november 20. napjától bevezetendő új rendszernek köszönhetően az eljárás egyszerűsödik, a bejelentések visszaigazolása rövidebb határidővel valósulhat meg. A módosítás elősegíti a piacfelügyeleti tevékenységet végző társhatóságok munkáját is.

Mi nem változik?

A bejelentéshez szükséges adatlapban, valamint a bejelentéshez szükséges adatokban, dokumentumokban nincsen változás, a gyártók és a forgalmazók a korábbiaknak megfelelő módon jelenthetik be készítményeiket.

Mi változik?

A 2017. november 20-át követően a forgalmazók 30 napon belül megkapják a bejelentés tényéről szóló visszaigazolást az étrend-kiegészítők, az anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek esetében.

Mi lesz a már korábban bejelentett termékekkel?

A 2017. november 20-át megelőzően bejelentett termékek esetében is az új eljárásrendnek megfelelő igazolást küldi ki az OGYÉI. A termékek 30 napon belül megjelennek az OGYÉI honlapján elérhető, bejelentetett termékeket tartalmazó listában; az igazolások kiadása folyamatosan zajlik.

 

Mit tartalmaz az igazolás?

A visszaigazolás azt rögzíti, hogy a termék bejelentése a vonatkozó jogszabálynak megfelelően megtörtént, azonban nem tartalmazza a termék értékelését! A bejelentéssel egyidejűleg beküldött címke a visszaigazolás elválaszthatatlan mellékletét képezi a jövőben.

Mit kell tudni a kockázatértékelésről?

A piacfelügyeleti tevékenység hatékonyságának biztosítása és a fogyasztók védelme érdekében az OGYÉI továbbra is folytatja kockázatbecslési tevékenységét. Az értékelés elsősorban azokra a termékekre terjed ki, amelyek összetételük vagy jelölésük alapján közegészségügyi kockázatot jelenthetnek. A piacfelügyeleti tevékenység erősítése, elősegítése érdekében az OGYÉI a közegészségügyi kockázatot hordozó termékekről készített értékelését megküldi a piacfelügyeleti hatóságok számára. Ezzel párhuzamosan a notifikációt kezdeményező cég is tájékoztatást kap az értékelés és a piacfelügyeleti hatóság értesítésének tényéről.

Mit tartalmaznak majd az OGYÉI honlapján elérhető – étrend-kiegészítőkről/anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló – listák?

1. Étrend-kiegészítők

Az OGYÉI honlapján a bejelentett termékek listáját egy táblázatban tesszük közzé. A piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból történő kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett termékeket pedig egy külön listában tüntetjük fel. Megszűnnek a piktogramok, így eltűnik a „zöld pipa” illetve a „piros felkiáltójel” és a „fekete csillag” jelölés is.

2. Anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek

A bejelentett anyatej-helyettesítő tápszerek és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek listája továbbra is elérhető lesz az OGYÉI honlapján. A piacfelügyeleti hatóságtól kapott egyedi tájékoztatások alapján piacfelügyeleti intézkedésekkel (forgalomból történő kivonás, forgalmazás felfüggesztése) érintett termékeket az étrendkiegészítőkhöz hasonlóan egy külön listában tüntetjük fel.

A fenti intézkedések gördülékenyebbé és átláthatóbbá teszik a bejelentési eljárást, támogatják a piacfelügyeletet ellátó hatóságok tevékenységét, valamint erősítik annak az elvnek az érvényesülését, miszerint a termék biztonságáért a gyártó, illetve a forgalmazó a felelős.

Az élelmiszervállalkozók ismereteinek bővítését, a jogszabályi előírások helyes alkalmazását az OGYÉI szakmai anyagok kidolgozásával és közzétételével, félévente ingyenes konzultációs nap biztosításával, tanácsadási szolgáltatással segíti.

 

A bejelentési folyamattal és a bejelentett termékekkel kapcsolatos információ elérhetők az OGYÉI honlapján:

·         Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos információ: https://www.ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitok/

·         Speciális csoportoknak szánt élelmiszerekkel kapcsolatos információ: https://www.ogyei.gov.hu/Specifikus_csoportoknak_szant_ele…/

 

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu/tajekoztato_az_etrend_kiegeszitok…/

Elolvasva: 1322 alkalommal Utolsó frissítés: péntek, 17 november 2017 17:17

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.