A legkedveltebb édesség típusai - Csokoládék

Készítette:  
Értékelje az írást
(1 Szavazat)

A csokoládé kicsik és nagyok kedvence egyaránt. Nem lehet vele mellé lőni ajándékozásnál sem, hiszen egy tábla minőségi csokinak párja nincsen. Van aki az édesebbet, az ízesítettet vagy csak a keserűt szereti. Több változata is ismert, de honnan is származik pontosan ez az édesség?

A csokoládégyártás alapanyaga a kakaóbab, amely egy trópusi fáról származik, a Theobroma cacaoról. A kakaófa csak az egyenlítő menti országokban fordul elő, ahol elég nagy a meleg és a levegő nedvességtartalma. Érdekesség, hogy a világ kakaótermésének kb. 70%-a Elefántcsontpartnak és Gánának köszönhető. 

A friss kakaóbab először még élvezhetetlen ízű, egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert igazi csokoládé ízvilágára. Jellegzetes íze a fermentálás, szárítás, pörkölés, válogatás és aprítás után jelenik meg. A kakaóaroma már a szárítás során elkezd felszabadulni. Ezután nagy dobokban meghatározott ideig és hőmérsékleten zajlik a pörkölés, amely segít az aroma még erősebbé tételében. A válogatás során egy gép szétválasztja a kakaóbab héját a húsától. Ekkor jön létre a kakaótöret, amelyből maga a csokoládé készül, de ezenkívül önmagában vagy desszertekhez felhasználva is fogyasztható. Az aprítás segítségével nyerik a kakaómasszát vagy kakaólikőrt és ennek zsírtartalmát kipréselve létrejön a kakaópor és a kakaóvaj. A kakaóvajat nemcsak a csokoládégyártás alatt hasznosítják, hanem a kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga is.  A keletkezett alapanyagokat egynemű anyaggá keverik, majd következik a csokoládépaszta finomaprítása, vagyis a konsolás. Ennél a résznél alakul ki a valódi, keserű aroma. Ezt követi a temperálás és a formázás. Az előbbi során megfelelő hőmérsékleteken a csokoládémasszát több lépésben folyamatosan hűtik és melegítik, amíg el nem érik a kívánt szilárdságát a kakaóvajnak. A formázás pedig az utolsó lépés, mely során kialakítják a végső terméket, hozzáadják az esetleges egyéb összetevőket (pl. mogyoró, mazsola, narancshéj, oreo darabkák stb.).

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a csokoládé, olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor) és cukorból készül, valamint legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből legalább 18% kakaóvaj és legalább 14% zsírmentes kakaó szárazanyag.

Általában az ét-, a tej-, és a fehércsokoládé a legismertebbek. Az étcsokoládéban található cukor, kakaóvaj és kakaómassza. A kakaótartalma 30%-tól 70-80%-ig változhat. Ebbe a kategóriába tartozik a keserű, a közepesen édes és az édes fekete csokoládé úgyszintén. A tejcsokoládé a cukron, a kakaóvajon és a kakaómasszán kívül már tejport (min. 14%) is tartalmaz. A fehér csokoládé különlegessége, hogy nincsen benne kakaómassza, csak cukor (max. 55%), tejpor (14%) és kakaóvaj (20-45%) alkotja.  

Kevésbé ismert típusok a Gianduja és a Couverture. A Gianduja egy torinói cukrászról kapta a nevét, aki a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette, mivel akkoriban igen magas volt a kakaó ára. A Couverture csokoládé általában a cukrászok kedvence, mivel nagyon magas a kakaóvaj (min. 30%), illetve kakaólikőr tartalma. Emiatt meglehetősen drága, viszont elég gyorsan és jól olvad a felhasználás során. Leginkább díszítésre és torták vagy cukorkák bevonásához használják. 

 

 

 

 

Elolvasva: 1304 alkalommal Utolsó frissítés: vasárnap, 01 október 2017 18:32

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.