A Dr. Oetker is megjelent a gluténmentes termékek piacán

Készítette:  
Értékelje az írást
(3 szavazat)

Sokakat érint a lisztérzékenység vagy más néven cöliákia, amely a gabonákban található gluténnal függ össze. Egyre több cég kezdi felismerni, hogy nagyobb szükség van a gluténmentes termékek gyártására, és igyekeznek emiatt új árukat kifejleszteni. Így tett a Dr. Oetker is, akik 4 alapterméküket hozták forgalomba gluténmentes változatban.

A glutén vagy sikér adja a különböző gabonák fehérjetartalmát. A sikér tehát a búzafélék fehérjéje, amely például kenyérsütésnél megadja a termék megfelelő állagát. Enélkül a tészta tömör, nem pedig lyukacsos, laza szerkezetű lesz. A glutén / sikér 2 fehérjéből áll alapvetően, a gliadinből és a gluteninből. Ezek a sikérfehérjék vízben nem oldódnak, de a víz hatására a dagasztás során rugalmassá, nyújthatóvá válnak. Így a kelesztés alatt képződő gázbuborékokkal együttműködve létrehozzák a megfelelő szerkezetű tésztát.

A cöliákiás betegeknél már akár egy órával a gluténtartalmú élelmiszerek elfogyasztása után felléphetnek a tünetek. A betegség klasszikus tünetei közé tartozik a hasmenés, étvágytalanság, fogyás, vérszegénység, alacsony kalcium ill. K-vitamin szint, hajproblémák. A diétát sajnos egész életen tartani kell és a legfontosabb lépése, hogy kiiktassanak mindent az étrendből, amiben található glutén.

A tünetek megelőzése végett fontos, hogy az adott termék tényleg gluténmentes legyen. A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a problémát okozó anyagok egyike sem került az élelmiszerbe a gyártás során, és a csomagolás sem szennyeződött ezekkel az anyagokkal.  

 

A Dr. Oetker nemrégiben 4 olyan alapvető termékének a gluténmentes változatával rukkolt elő, mint a sütőpor, az étkezési keményítő, a csokoládé- és a vaníliaízű pudingpor. Ezek közül mindegyik sokoldalúan felhasználható a gluténmentes diétát folytatók körében, akár a mindennap sütés-főzés során is. 

Elolvasva: 1929 alkalommal Utolsó frissítés: szerda, 05 július 2017 10:12

Írja meg véleményét

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező. HTML kód használata nem engedélyezett!

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.