Érdekességek

 Több mint egymillió magyar embernek – közöttük csaknem 700 ezer nőnek – kínál élelmiszer alapú megoldást problémájára a csütörtökön Debrecenben bemutatott legújabb okos élelmiszer.

A magyar ásványvízpiac a Nielsen legfrissebb elemzése* szerint 2018. január-szeptember között 5,8%-os növekedést ért el a tavalyi azonos időszakhoz képest, az értékesített darabszámokat tekintve. Ehhez jelentősen hozzájárult a Magyarvíz Kft. is: az átlagnövekedés közel kétszeresét érték el, és ezzel a dobogó legfelső fokán állnak a márkázott termékek piacán. Hazánkban a szénsavmentes ásványvíz fogy a legjobban a nyugat-európai trendeket követve.

 

Sztárok, köztük énekesek, költők, humoristák, de még közismert sportolók is bőven akadnak a híres Creppy PalacsintaHáz törzsvendégei között. Minőség, kreativitás és igényesség jellemezi a különleges helyet, ahol a palacsinta körül forog minden.

 

A COOP Győr Zrt.-vel a közeli napokban aláírt megállapodás alapján újabb taggal bővült az Okos Élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon.

A Nielsen piackutató felmérése szerint a teljes magyar ásványvízpiac 2018 első négy hónapjában literben 5 százalékkal, darabszámot tekintve pedig 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A PDP szervezet szerint több, mint 700 állatfaj életét befolyásolta negatívan az emberiség műanyag felhasználása.  Egy nemrég megjelent kutatás alapján a tengeri teknősök fele nyelt már le nejlonzacskót, a tengeri madarak közül pedig csaknem mind enni fog műanyagot 2050-re.

Mindenkinek megvan a kedvenc smoothie alapja, banán, tej, gyümölcsök, esetleg egy kis zöldség. De mit szólnál, ha azt mondanák, hogy 1-2 superfood hozzáadásával még táplálóbbá teheted a kedvenc italodat? Hiszen ezek a vitamin- és ásványi anyag bomba összetevők igazán felturbózhatják a már unalmas turmixokat is. Összeszedtünk most nektek 10  superfoodot, amik igazán előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek.

Napjainkban egyre többször találkozhatunk az adaptogén vagy adaptogén gyógynövények fogalmával, viszont nem biztos, hogy mindenki tudja pontosan mit is jelent ez. Ezért összeállítottunk egy kis összefoglalót az adaptogén gyógynövényekkel kapcsolatban.

Tudtad, hogy ma van a Föld világnapja? A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb, és ehhez már az élelmiszeripar is bőven hozzájárul. Nem is gondolnád, hogy a kedvenc élelmiszereid közül hánynak van, ha nem is közvetlenül, de klímaváltoztató hatása. Ezért érdemes néha megfontolni, hogy mi kerül a tányérunkra, és hogy annak milyen drasztikus kimenetele lehet a világunkra. Összegyűjtöttünk 5 olyan élelmiszert, amelyek károsítják a bolygónkat, és néhány tippet, mit érdemes fogyasztani helyette.

A népszerű tavaszi zöldségek közé tartozik a spárga, amely nemcsak alacsony kalóriatartalmával, hanem értékes vitaminjaival, ásványi anyagaival és antioxidánsaival is kiérdemelte ezt. Emellett igazán sokrétűen felhasználható a konyhában, a zöld, a fehér és a lila színváltozata, tésztákhoz, krémlevesekhez vagy csak párolva. Nézzük meg miért érdemes többet fogyasztani belőle, főleg most, hogy itt a spárgaszezon.

A réz az emberiség által legrégebben és legtöbbet használt fémek közé tartozik. Azonban nemcsak ilyen szempontból lehet fontos számunkra, hanem szervezetünkre is jótékony hatással lehet.

A csokoládék között is elképesztően nagy különbségek lehetnek, vannak egészségesebb és kevésbé egészséges finomságok közöttük. De hogyan tudhatjuk pontosan, hogy melyik a jobb választás? A csokin látható kakaó százalék a titok nyitja, amely tényleg megmutatja, miben különbözik egy 60%-os és egy 80%-os tábla csokoládé.

2017-ben a Magyarvíz Kft. az ásványvízpiac átlagos növekedésének több mint háromszorosát érte el az eladott palackok számát tekintve.

Mindennapjaink része, legyen szó élelmiszerekről vagy szépségápolásról. Szinte minden termékben megtalálható, nem másról van szó, mint a pálmaolajról. Ami az utóbbi években igen nagy hírverést keltett a környezetromboló, és kegyetlen termelésével.

Szeretnél több zöldséget fogyasztani, de nem tudod, hogyan illeszd be az étrended be? Főleg úgy, hogy ne legyen unalmas? Akkor próbáld ki, hogy a szénhidrátok egy részét zöldségekre cseréled. Így nemcsak egy egészségesebb étkezést alakíthatsz ki, hanem plusz kalóriákat is megspórolhatsz.  Ehhez szeretnénk most néhány izgalmas ötletet adni.

Szerinted melyik a jobb választás? A héjában sült krumpli vagy az sült krumpli édesburgonyából? Tiéd a pálya, töltsd ki kvízünket és teszteld tudásod játékosan. 

A téli időszak a megfázások és az influenza kedvenc évszaka. Ráadásul a napsütéses órák száma is kevesebb, mely nemcsak a hangulatunkra lehet hatással, hanem a természetes D-vitamin bevitelt szintén befolyásolja, ennek hiánya pedig komoly problémákat okozhat.

Gondoltad volna, hogy az éttermekben, amikor citromot tesznek az ásványvizedbe, az nemcsak jobban mutat, hanem az emésztésedet is segíti.  Otthon szintén érdemes a reggeli előtt meginni egy nagy pohár langyos, citromos vizet.  Az alvás után testünk dehidratálva ébred, ezért kell a reggelt egy jó nagy pohár vízzel indítani. Ez hosszútávon hozzájárul bőrünk és anyagcserénk egészségéhez. Nézzük, miért lehet jó választás citromot is tenni az italunkba?

Nemcsak a tányéron mutatnak jobban a színes ételek, hanem az egészségünkre is kedvezően hatnak. Ezenkívül a lelkünknek szintén jobban esik, ha színekkel teli zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Pár ilyen vidám fogással, pedig a gyerekeket is könnyebb rávezetni az egészséges táplálkozásra. Fedezzük fel együtt, hogy a különböző színű gyümölcsök és zöldségek milyen jó tulajdonságokkal rendelkeznek.

A penész szinte mindenhol ott van, legyen szó akár élelmiszerről vagy csak egy nyirkosabb sarokról a szobában. Ha kedvezők neki a körülmények egyből kialakul, és mindegy, hogy zöld, barna vagy fekete, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle. Nemcsak azért, mert úgymond nem esztétikus, hanem amiatt is, mert egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Lehetnek mérgezőek, rákos megbetegedéseket, illetve légzőszervi problémákat ugyancsak előidézhetnek. Azon már gondolkodtatok, hogy a különböző színű penészek más és más jellegzetességekkel rendelkeznek? Ezért szeretnénk nektek bemutatni a háztartásokban leggyakrabban előfordulókat, színek szerint elkülönítve.

A 0-tól a 120 százalékos kereskedelmi árrésig mindenre van példa a sütőipari termékeknél. Mintegy 100 ezer hazai kiskereskedelmi egység, valamint a teljes magyar gabona-, sütő- és tejipar érdekét tartotta szem előtt a kormány, amikor a kereskedelmi törvény módosításáról döntött. Ennek értelmében ha egy napi fogyasztási cikket árusító üzletlánc árbevétele meghaladja az évi 100 milliárd forintot, az automatikusan piaci erőfölénynek minősül és szankcionálható.

A karácsonyi időszak szerves része az ünnepi lakoma, ez lehet egy egyszerű családi vacsora vagy akár több napos rokonlátogatás is végtelen sok finom falattal. Ráadásul a legtöbb helyen elvárják, hogy végig edd az egész menüsort, megkóstolva mind a 19 süteményt. Pedig a tanulmányok szerint az emberek nagy részének 1-2 kilogrammal mutat többet a mérleg az ünnepek után, és az elfogyasztott sok édességet nem is olyan egyszerű ledolgozni. Sőt egy átlagos karácsonyi vacsora akár 3000 kalória is lehet. De mit tehetünk a túlevés ellen, úgy hogy közben a rokonokat se bántsuk meg az étel esetleges visszautasításával?

Tíz év mérlege: 1,42 milliárd palack, négyszeres növekedés. A teljes hazai ásványvízpiac az eladott palackok számát tekintve 3,8%-os bővülést ért el. Ezt a Magyarvíz Kft. jelentősen túlszárnyalta: értékesítésének növekedése a piaci átlag több mint háromszorosa.

Játssz velünk karácsony alkalmából ismét! ? Szeretnéd, ha egy egészséges édesség csomag vagy egy superfood csomag lenne a fa alatt karácsonykor? Akkor játssz velünk a Facebookon (https://www.facebook.com/bioinyenc/) nyereményjátékunkban, melynek szabályzatát lentebb olvashatod. 

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, liszt nélkül ugyanúgy lehet sütni. Egy kis merészséggel könnyedén elhagyhatjuk és sokkal táplálóbb összetevőkre cserélhetjük a jó öreg fehér lisztet. Ez azért is jó ötlet lehet, mert ezek nagyrészt gluténmentes alternatívák, másrészt értékesebb tápanyagok.  Nézzük akkor, milyen lisztalternatívák vannak.

Módosítja az étrend-kiegészítők, anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek bejelentéseinek visszaigazolási folyamatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A 2017. november 20. napjától bevezetendő új rendszernek köszönhetően az eljárás egyszerűsödik, a bejelentések visszaigazolása rövidebb határidővel valósulhat meg. A módosítás elősegíti a piacfelügyeleti tevékenységet végző társhatóságok munkáját is.

Az ősz nemcsak a forró teák és levesek évszakja, hanem a melengető fűszereké is. A fűszereknek már régóta számos jótékony hatást tulajdonítanak, mint például az anyagcsere és a zsírégetés fokozása. Lássuk, melyek fűszerezik meg legjobban az őszi estéket.

Az amerikai szupermarket lánc a Whole Foods Market a héten tette közzé a listáját, hogy mik lesznek 2018 legmenőbb ételtrendjei az élelmiszeripari forgalmazók és helyi szakértők előrejelzései szerint. A számos új trend mellett, találhatunk olyanokat, melyek most is nagy népszerűségnek örvendenek. Ilyenek például az ehető virágok vagy a superfood porok. Persze ezek a divatok leginkább Amerikában lesznek jellemzőek, de valószínűleg a közösségi média hatására nálunk ugyanúgy megjelennek majd.

Magam is meglepődtem, hogy még nem hallottam erről a liszt típusról, amely nemcsak azért lehet érdekes, mert gluténmentes, hanem magas a fehérjetartalma is. Nem másról van szó, mint a lupin liszt. Ez a liszt Ausztráliában nagy népszerűségnek örvend, de évek óta kapható itthon a bioboltokban.

A csokoládé kicsik és nagyok kedvence egyaránt. Nem lehet vele mellé lőni ajándékozásnál sem, hiszen egy tábla minőségi csokinak párja nincsen. Van aki az édesebbet, az ízesítettet vagy csak a keserűt szereti. Több változata is ismert, de honnan is származik pontosan ez az édesség?

Az egészséges étkezés sokszor nehezen egyeztethető össze a mindennapokkal. Ilyenkor érdemes otthon olyan élelmiszereket tartani, amelyek gyorsan, valamint sokféleképpen variálhatók. A lényeg csak annyi, hogy az étkezések mindig tartalmazzák megfelelő arányban a legfontosabb makrotápanyagokat, a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat. Az alábbi 7 élelmiszer ráadásul egész olcsón beszerezhető és sokáig eltartható.

Van az úgy, hogy rátör az emberre a nassolhatnék egy hosszú fárasztó nap után. Ilyenkor legszívesebben bármilyen édességet vagy rágcsát megennél, amit a házban találsz, utána teli hassal forgolódsz az ágyban. Viszont vannak okos választások estére ugyanúgy, melyek nemcsak az édesség utáni vágyunkat enyhíthetik, hanem még elaludni is segítenek.

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

Újra itt az ősz, egyre hidegebb az idő. Ilyenkor jól esik egy pohár meleg tea, amely nemcsak a testünket melegíti át, hanem a lelkünket is. Vajon melyik a legjobb a választás? Hiszen mindegyiknek más jótékony tulajdonságai vannak.

Nyár eleje óta a budapesti reptéren átutazó hazai és külföldi közönség Primavera ásványvizet is vásárolhat a Heinemann Duty Free boltokban. Ez a márka lesz a hivatalos „ásványvizes” támogatója a Budapest Airport által szeptemberben szervezett nemzetközi Runway Run 5.0 futóversenynek is.

Nemrég már olvashattatok az oldalon a probiotikumokról, most ezeknek a „a kis barátait” a prebiotikumokat szeretnénk bemutatni. Hasonló élettani hatással bírnak, mint a probiutikus élelmiszerek és nagyban hozzájárulnak az egészséges emésztés fenntartásának biztosításához.

Előző cikkünkben megismerkedhettetek a probiotikus élelmiszerekkel, köztük az almaecettel is. Külföldön szinte igazi csodaszerként tekintenek rá, itthon inkább csak dressingekhez használjuk. Pedig számos kedvező hatás tulajdonítható neki a szervezetünkre nézve, sőt még tisztító- illetve kozmetikai szerként is felhasználható.

A WiseGeek csapata összegyűjtött mindenféle ételt a kamrából és kiporciózta, hogy melyikből mekkora adagot jelent 200 kalória. Nem olyan meglepő, hogy az édességekből, sós ropogtatnivalókból és a gyorsételekből pár szem keksz simán kitesz 200 kalóriát. Míg például a brokkoliból, zellerből és hasonlóan egészséges élelmiszerekből akár fél kilót is elfogyaszthatunk szinte bűntudat nélkül. Ezért érdemesebb egy diéta vagy fogyókúra során a makrotápanyagokra (valamint mikrotápanyagokra) figyelni, mintsem a kalóriákat számolgatni.

Egyre többen igyekeznek elhagyni étrendjükből a tehéntejet. Vannak, akik egészségügyi szempontokból és vannak, akik csak a „divatirányzatokat” követik. Legnagyobb előnyük ezeknek a növényi tejeknek, hogy laktózmentesek és jótékony hatással vannak a koleszterinszintre.  Az üzletekben egyre nagyobb a választék a különböző tejalternatívákból, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Azonban érdemes elolvasni a címkéket, mivel számos termék hozzáadott cukrot vagy adalékanyagot tartalmaz.  Összeállításunkban néhány olyan tejhelyettesítőt mutatunk be, amelyek egyszerűen beszerezhetők vagy akár otthon is elkészíthetők.

A hétköznapokban egyre többször találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy clean eating. Egyre több követője akad ennek az életstílusnak és már itthon is nagyon elterjedt. Ez nem meglepő, mivel törekszik az emberi szervezet értékes tápanyagokkal történő ellátására és kialakítani egy egészsége életmódot.

A különböző diófélék igazi kis jótevők a szervezetünkkel. Az emberiség életében már évezredek óta jelen vannak, hiszen nagyszerűen tudják csillapítani az éhséget. Habár magas kalóriatartalommal rendelkeznek, mégis számos jótékony hatás tulajdonítható nekik. Bővelkednek fehérjében és egészséges zsírsavakban, valamint antioxidánsokban, így akár a rák megelőzésben is segítségünkre lehetnek. Sőt még koleszterinszint csökkentő hatást is tulajdonítanak egyeseknek. Az alábbiakban a 9 legkiemelkedőbb diófélét ismerhetjük meg.

Nemcsak a víz segíthet hidratálni testünket, javítani bőrünk szépségét vagy regenerálódni. Néha ízletesebb választás egy gyümölcsös smoothie-t vagy egy zöld teát elkortyolgatni, amely amellett, hogy kitűnő szomjoltó, még értékes tápanyagokat is tartalmaz. Nézzük meg, hogy szerintünk melyik az 5 legjobb ital, ebben a nagy hőségben.

Sokakat érint a lisztérzékenység vagy más néven cöliákia, amely a gabonákban található gluténnal függ össze. Egyre több cég kezdi felismerni, hogy nagyobb szükség van a gluténmentes termékek gyártására, és igyekeznek emiatt új árukat kifejleszteni. Így tett a Dr. Oetker is, akik 4 alapterméküket hozták forgalomba gluténmentes változatban.

A vegetáriánus életmód során nehezebb megoldani a fehérjék és aminosavak megfelelő bevitelét, hiszen a növényi fehérjék általánosságban nem tekinthetők teljes értékű fehérjeforrásoknak. Ami azt jelenti, hogy nem tartalmazzák a kívánt mennyiségben és arányban az összes esszenciális aminosavat. Tehát a növényi, nem teljes értékű fehérjék esetében szükséges lehet a komplementálás, vagyis úgy kell összeválogatni a különböző növényi nyersanyagokat, hogy a hiányzó aminosavak ki tudják egészíteni egymást. A cikk során 10 darab, olyan növényi fehérjeforrást fogunk bemutatni, amelyek alkalmasak lehetnek a húsok vagy a tejtermékek helyettesítésére.

Talán már mindenki hallott a superfoodokról, vagyis azokról az ételekről, amelyekben rengeteg jótékony hatású vitamin és ásványi anyag található. Egyre többször találkozhatunk velük, szóval összeállítottunk egy tízes listát, hogy bemutassuk a legnépszerűbbeket és az élettani hatásukat.

A cukrokat és cukorhelyettesítőket bemutató sorozatunk első részében a kalóriatartalmú anyagokkal, a másodikban pedig a mesterséges édesítőszerekkel ismerkedhettetek meg. Most a cukoralkoholokról vagy más néven poliolokról szeretnénk egy kis összefoglalót nyújtani.

A mesterséges édesítőszereket számos botrány övezi. Legnagyobb előnyük, hogy édesítőképességük igen nagy, de tápértékük mégsincs vagy elhanyagolható. Ezért a cukorbetegségben szenvedők és fogyókúrázok számára is alkalmazhatóak. A kereskedelemben általában por, tabletta vagy folyékony formájukban találkozhatunk velük. Élelmiszeripari alkalmazásukat és felhasználható mennyiségüket a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Elveszve a cukrok és cukorhelyettesítők világában számos kérdés felmerülhet bennünk velük kapcsolatban. Ezekről szeretnénk most egy kis összefoglalót nyújtani egy háromrészes sorozatban. Az első részben a jelentősebb kalóriatartalmú édesítő anyagokról lesz szó.

Mindenki tudja, hogy a bio vagy az organikus étel jobb választás, ha a testünk táplálásáról van szó. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy a nagyinál a kertben lévő zöldségek és gyümölcsök mennyivel egészségesebbek. Nem találkoztak semmilyen vegyszerrel, valószínű, hogy növényvédőszer-maradványok sem fordulnak elő bennük. Színtisztán magát a gyümölcsöt vagy zöldséget kapjuk és a finom zamatát, nem pedig egy mesterségesen kezelt, viaszos bevonatú terméket. Sajnos azonban a biotermékek nem mindig a legolcsóbbak a boltokban. Ezért szeretnénk összefoglalni nektek, hogy melyek azok az áruk, amikből jobban megéri biot vásárolni, ha egy bizonyos keretből tudunk csak gazdálkodni.

Nem mindegy melyik lisztet mikor használjuk, viszont nem mindig könnyű kiigazodni a jelöléseken a boltokban. Mi az a BL-112 és mihez tudom felhasználni? Miért jó, ha a kenyérlisztben több sikér van? Ezekre szeretnénk most választ adni a különböző jelölések és felhasználások bemutatásával.

A cikksorozat első részében a magyar védjegyekre (címkékre) tértünk ki. Most pedig a külföldi eredetűekről szeretnénk egy kis ismertetőt nyújtani.   

Az élelmiszercímkék fontos információkat közvetítenek a vásárlóknak. Segítenek a számunkra megfelelő minőségű termék kiválasztásában, de támogathatják a termelőket vagy a méltányos kereskedelmet is. Sokszor azonban a sok jelölés között nehéz kiigazodni, ebben szeretnénk mi most támpontokat nyújtani.

Egyre népszerszerűbb a vásárlók körében a Tesco által 2017 januárjában indított „Perfectly Imperfect” program, amely az élelmiszerpazarlás ellen igyekszik fellépni. A nagy közkedveltség miatt áprilistól újabb 8 áruházban lehet ilyen esztétikai hibás, ám minőségileg kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. Így összesen már 20 áruház csatlakozott a kezdeményezéshez.

Új taggal bővült kis csapatunk, Burián László minőségbiztosítási szakértővel. László számos területen gyűjtött már tapasztalatokat az évek során, így nagyon sokrétű látásmódjával gazdagítni fogja oldalunkat.

2017. április 1-jétől már a nem előrecsomagolt termékeket kínáló élelmiszer-automatákon is kötelező jelölni az allergén információkat.  Kivételt képeznek azonban az előrecsomagolt termékeket (pl. csokoládé, dobozos energia ital) árusítók, ezeknél továbbra is az élelmiszercímkéjén lesznek megtalálhatóak az információk.  

Már megszámolni se lehet, hogy hányféle egészséges köretet találunk az áruházakban és a bio boltokban a szinte már unalmas krumpli vagy rizs helyett. Mindenki ráakadhat az ízlésének megfelelőre, főleg hogy sorra tűnnek fel az újabbnál újabb és kimondhatatlan nevű superfood gabonák. Mint amilyen például freekeh vagyis fiatal zöld búza, ami nagyon nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon. Itthon még csak elvétve hallani róla.

Ismersz olyan italt, ami legalább 150 féleképpen fejti ki jótékony tulajdonságait a szervezetedre? Ha nem, akkor elárulom, hogy ez az aranytej, aminek a legfőbb összetevője a kurkuma. A reggeli kávé vagy tea helyettesítésére kiváló lehet az aranytej, mivel számos kedvező hatása van az egészségünkre. Segíti a sebgyógyulást, és a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Előfordulhat, hogy nem megfelelő minőségű, romlott nyersanyagot használunk fel illetve az elkészített élelmiszerben a helytelen tárolás vagy előkészítés során elszaporodnak a baktériumok (vírusok...), súlyosabb esetekben akár ételmérgezést is kaphatunk. Ezért érdemes odafigyelni az élelmiszerek vásárlásakor illetve a konyhai higiénia betartásakor, ugyanis az ételmérgezés egyes válfajai halálos kimenetelűek is lehetnek.

A Magyarvíz Kft. meghatározó szerepet tölt be a hazai ásványvíz gyártó cégek között. A Magyarvíz Kft. 2000-ben alakult, az ásványvíz kitermelése és forgalmazása 2002-ben kezdődött Lajosmizsén. A cég kezdetben döntően sajátmárkás termékeket állított elő és forgalmazott, mára a Primavera mellett két másik márkát is felépített és sikeresen forgalmaz: a Mizse (szénsavas, mentes, enyhe, ízesített variációk) és a Zafír ásványvizeket. A folyamatos fejlesztések és bővítések eredményeként számos szakmai és fogyasztói elismerésben részesültek, mint például a Mizsével a fogyasztók szavazatai alapján elnyert 2012-es és 2013-as Év terméke díj.  A társaság 2016-os árbevétele nettó 6,56 milliárd forint volt, ami 300 millió liter – 200 millió palack – ásványvizet jelent. A Mizse ásványvizet 2006 óta fogyasztjuk. 2016-ban megtörtént a Mizse márka teljeskörű arculatváltása: vidám, színes logót, letisztult címkét kapott a termékcsalád, és egy kedves polip kabalaállatot, a vásárlók döntése alapján. 2017-ben a gyártó és raktár kapacitását  is bővítik.

A baobab gyümölcspor a superfood kategóriából hatalmas ugrással átkerült a glutén- és gabonamentes sütési összetevők világába, a Mintel (piackutató cég) szerint.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség méz és méz között. Miért éri meg egyáltalán termelőnél vásárolni? Ezzel kapcsolatban kívánunk egy rövid iránymutatást adni cikkünkben.

Már olyan sok táplálkozási irányzat került elő az utóbbi években, hogy az ember szinte csak kapkodja a fejét a sok idegen vagy furcsa diéta hallatán. Nemrég egy nagyon finom ostya vásárlása során sikerült találkoznom a makrobiotikus táplálkozással és mivel érdekesnek találtam a dolgot, gondoltam utána járok egy kicsit.

Manapság itthon is egyre elterjedtebben fogyasztják a tofut vagy más néven babtúrót, és már nemcsak a vegetáriánusok, hanem bárki, aki kedvet érez új ízek megismerésére. Hiszen titka nemcsak egyszerű elkészítésében, hanem magas fehérjetartalmában és kiváló ásványi anyag és vitamin összetételében valamint jól variálhatóságában rejlik.

A búzacsíra egy kicsi, tápanyagokban gazdag része a búzaszem embriórészének. Számos jó élettani hatást tulajdoníthatunk neki. 

A migrációs krízis nemcsak biztonságpolitikailag rejt kockázatokat, hanem élelmiszer-higiéniai és élelmiszer biztonsági kockázatot is jelenthet.

A keményítő mindenki által ismert szénhidrát. A hétköznapi életben számos élelmiszerben megtalálható, mint például a kenyérben, burgonyában, borsóban. Azonban a rezisztens keményítő már talán kevésbé ismert fogalom. Ezért most kicsit utánanéztünk a témának, hogy mi is valójában

Az előző terméktesztünkben megismerhették a holland kakaópor és a karobpor összehasonlítását. Most pedig arra szeretnék rávilágítani vajon miért holland kakaópor és mitől bio a karobpor.

2016. július 20-án megszűnt a diabetikus, a cukorbetegek fogyaszthatják és a narancssárga kör az élelmiszereken. 

A tápérték jelölés az élelmiszeripar egyik legsarkalatosabb pontja. A cégeket számos jogszabály köti a megfelelő adatok feltüntetésére.

Európában, Egyesült Államokban és  a világ többi részén is az egyik leggyakrabban élelmiszer eredetű megbetegedést kiváltó baktérium a Salmonella, évente több milliót idéz elő. Egy amerikai bakteriológusról Daniel Elmer Salmonról nevezték el.

Ha a hőmérséklet tartósan 30 fok felett van az ásványvíz fogyasztás jelentősen megnövekszik, számolnak be a kereskedők. Az üdítő fogyasztás 20-30 százalékkal, míg a sörfogyasztás 30-40 százalékkal magasabb ezeken a napokon.

Változott a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény:

Egy átlagos száj belsejében kb. 6000 ízlelőbimbó oszlik szét.

Az élelmiszerüzemek létesítésére vonatkozó alapvető higiéniai szabályok, követelmények.

A természettudományok egyre gyorsuló fejlődésétől nem maradt el a fehérjekémia sem. Fejlődtek a fehérjeanalitikai módszerek, ezzel együtt a fehérjék vizsgálatával foglalkozó kémikusok száma is.

A XX. század elején 1906-ban készült el Magyarországon az első hűtőház, amely akkoriban Közép-Európában a legnagyobb befogadó képességű volt.

Az élelmiszer és italipar hatalmas változás előtt áll, aminek mindannyian részesei, és alakítói vagyunk. Az iparágaknak ugyanis a fogyasztók által támasztott elvárásoknak meg kell felelniük a fennmaradás érdekében.

A kísérleti alanyok azonos reggelijük elfogyasztása után, három órára rá, olyan emulziós italt fogyasztottak, amiben a tápanyagtartalom azonos, de az olaj részecskemérete eltérő volt.

A cukor mérséklésére, és helyettesítésre, már elindult egy módosult szemléletváltás. A túlzott cukor fogyasztás egészségügyi kockázatait figyelembe véve szükségesnek is mondható.

A fermentáció során, a gomba és a rizs kapcsolatából különböző biológiai hatóanyagok keletkeznek, mint a monakolin-K, citrinin. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a citrinin nagyobb mennyiségben károsíthatja a vesét, ezért a fermentált rizsliszt élelmiszeripari felhasználást a 90-es években az EU-ban korlátozták. 

Az interneten böngészve találtam e tárgykörre, ahol a szerző a kérdésre nemleges választ ad. Feleletét gyártástechnológiai elvekre alapozza, miszerint a barna cukor előállítása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól, amikor a megtisztított szacharózhoz színező anyagot kevernek.1 Biztos, hogy minden esetben így zajlik?

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.