Bejegyzések - Bioinyenc.hu - Élelmiszer blog

 Több mint egymillió magyar embernek – közöttük csaknem 700 ezer nőnek – kínál élelmiszer alapú megoldást problémájára a csütörtökön Debrecenben bemutatott legújabb okos élelmiszer.

A magyar ásványvízpiac a Nielsen legfrissebb elemzése* szerint 2018. január-szeptember között 5,8%-os növekedést ért el a tavalyi azonos időszakhoz képest, az értékesített darabszámokat tekintve. Ehhez jelentősen hozzájárult a Magyarvíz Kft. is: az átlagnövekedés közel kétszeresét érték el, és ezzel a dobogó legfelső fokán állnak a márkázott termékek piacán. Hazánkban a szénsavmentes ásványvíz fogy a legjobban a nyugat-európai trendeket követve.

A Hajdúsági Sütödék-csoport koncepciója is bekerült a 100 legérdekesebb magyar innováció közé.

 

Sztárok, köztük énekesek, költők, humoristák, de még közismert sportolók is bőven akadnak a híres Creppy PalacsintaHáz törzsvendégei között. Minőség, kreativitás és igényesség jellemezi a különleges helyet, ahol a palacsinta körül forog minden.

 

A magyar ásványvízpiac 2018 I. félévében 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Nielsen felmérése* szerint, az értékesített darabszámot tekintve. Június végéig az összesen eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent. A piackutató legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a Magyarvíz Kft. által forgalmazott Primaverából a piaci átlag közel duplájával (14,8 százalékkal), a Mizse ásványvízből pedig 10,4 százalékkal fogyott több az idei első hat hónapban a darabeladást tekintve, mint tavaly ilyenkor. Ehhez a gyártó elemzése szerint hozzájárult a korán indult óriási meleg, az ágazat átmeneti ásványvízhiánya (amire a cég minden évben előtermeléssel felkészül), és a saját fejlesztésű robocop „kocka” palackjainak sikeres bevezetése.

 

 

A COOP Győr Zrt.-vel a közeli napokban aláírt megállapodás alapján újabb taggal bővült az Okos Élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon.

A Nielsen piackutató felmérése szerint a teljes magyar ásványvízpiac 2018 első négy hónapjában literben 5 százalékkal, darabszámot tekintve pedig 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A PDP szervezet szerint több, mint 700 állatfaj életét befolyásolta negatívan az emberiség műanyag felhasználása.  Egy nemrég megjelent kutatás alapján a tengeri teknősök fele nyelt már le nejlonzacskót, a tengeri madarak közül pedig csaknem mind enni fog műanyagot 2050-re.

Itt a jó idő, a kerti partik és a piknikek ideje. Ilyenkor jól esik egy finom pohár bor az étel mellé.  De melyik fajtát válasszuk, ha épp a nyári strand alakon dolgozunk? Fehéret, vöröset vagy rozét?

Mindenkinek megvan a kedvenc smoothie alapja, banán, tej, gyümölcsök, esetleg egy kis zöldség. De mit szólnál, ha azt mondanák, hogy 1-2 superfood hozzáadásával még táplálóbbá teheted a kedvenc italodat? Hiszen ezek a vitamin- és ásványi anyag bomba összetevők igazán felturbózhatják a már unalmas turmixokat is. Összeszedtünk most nektek 10  superfoodot, amik igazán előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek.

Tudtad, hogy van egy olyan gyümölcs, ami ha megfelelően van elkészítve szinte teljesen ugyanolyan, mint a hús? Habár itthon inkább csak az ázsiai üzletek és éttermek kínálatában találkozhatunk vele, külföldön elég nagy népszerűségnek örvend ez a vegán húshelyettesítő, a jackfruit.

Napjainkban egyre többször találkozhatunk az adaptogén vagy adaptogén gyógynövények fogalmával, viszont nem biztos, hogy mindenki tudja pontosan mit is jelent ez. Ezért összeállítottunk egy kis összefoglalót az adaptogén gyógynövényekkel kapcsolatban.

Egy korábbi cikkben az oldalon már olvashattatok a fehérjepor típusokról és jelentőségükről. Most a kazein fehérjét emelnénk ki külön nektek, hogy milyen előnyei lehetnek pontosan a fogyasztásának, mi ez pontosan és hogyan érdemes kiegészíteni vele táplálkozásunkat sportolás mellett.

Tudtad, hogy ma van a Föld világnapja? A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb, és ehhez már az élelmiszeripar is bőven hozzájárul. Nem is gondolnád, hogy a kedvenc élelmiszereid közül hánynak van, ha nem is közvetlenül, de klímaváltoztató hatása. Ezért érdemes néha megfontolni, hogy mi kerül a tányérunkra, és hogy annak milyen drasztikus kimenetele lehet a világunkra. Összegyűjtöttünk 5 olyan élelmiszert, amelyek károsítják a bolygónkat, és néhány tippet, mit érdemes fogyasztani helyette.

A népszerű tavaszi zöldségek közé tartozik a spárga, amely nemcsak alacsony kalóriatartalmával, hanem értékes vitaminjaival, ásványi anyagaival és antioxidánsaival is kiérdemelte ezt. Emellett igazán sokrétűen felhasználható a konyhában, a zöld, a fehér és a lila színváltozata, tésztákhoz, krémlevesekhez vagy csak párolva. Nézzük meg miért érdemes többet fogyasztani belőle, főleg most, hogy itt a spárgaszezon.

Az egészséges életmód egyik alapjának tekinthető a szezonális étkezés. Ezek az ételek egyrészt akkor dúskálnak tápanyagokban, másrészt pedig az áruk is sokkal kedvezőbb, mint a szezonon kívül. A tavasz beköszöntével ragyogóan színessé válnak a piacok és a bevásárlóközpontok a sok, különféle zöldségtől és gyümölcstől, melyek nemcsak a külsejükkel kápráztatnak el minket, hanem gazdag ízeikkel is.  Nézzük meg, mely élelmiszereket érdemes ilyenkor beszerezni, hogy végre megtörjük a téli szürkeséget.

A réz az emberiség által legrégebben és legtöbbet használt fémek közé tartozik. Azonban nemcsak ilyen szempontból lehet fontos számunkra, hanem szervezetünkre is jótékony hatással lehet.

A jó idő és a meleg közeledtével fokozatosan nő a sörfogyasztás is. Ezért gondoltuk bemutatjuk nektek röviden az ismertebb sörtípusokat.

A csokoládék között is elképesztően nagy különbségek lehetnek, vannak egészségesebb és kevésbé egészséges finomságok közöttük. De hogyan tudhatjuk pontosan, hogy melyik a jobb választás? A csokin látható kakaó százalék a titok nyitja, amely tényleg megmutatja, miben különbözik egy 60%-os és egy 80%-os tábla csokoládé.

Magyarországon a lakosság kb. 1-2 %-át érinti a lisztérzékenység (cöliákia), világszerte pedig nagyjából 70 millió embert. Elhagyni a hagyományos gabonából készült kenyeret és termékeket elsőre nehéz és bonyolult lehet. Hiszen ki ne szeretne egy finom szendvicset vagy spagettit enni? Szerencsére ma már egyre több gluténmentes alternatívát kínál az élelmiszeripar.

 A fehérjéket és az aminosavakat tartják szervezetünk építőköveinek, melyek nagyon sok élettanilag fontos feladatot látnak el. Csak, hogy néhányat említsünk, biztosítják a test és izomzat felépítéséhez szükséges anyagokat, szabályozzák az elpusztult hámsejtek pótlását.

Az élelmiszercímkék a mi tájékoztatásunkat szolgálják, mégis sokszor csupán felszínesen átsuhanunk rajtuk. A mai tendenciák szerint egyre tudatosabbak (egészségtudatosabbak) vagyunk, ezért az élelmiszergyártóknak néha trükközniük kell, hogy a termékük továbbra is eladható legyen. Szerencsére a címkézési szabályozás elég szigorú, de azért néha mégis megbújik például egy kis cukor az összetevők között, a laikus felhasználóknak ismeretlen néven. Szóval ehhez kapcsolódóan szeretnénk most néhány tippet adni nektek, hogy tényleg azt kapjuk az adott terméktől, amit elvárunk.

2017-ben a Magyarvíz Kft. az ásványvízpiac átlagos növekedésének több mint háromszorosát érte el az eladott palackok számát tekintve.

Mindennapjaink része, legyen szó élelmiszerekről vagy szépségápolásról. Szinte minden termékben megtalálható, nem másról van szó, mint a pálmaolajról. Ami az utóbbi években igen nagy hírverést keltett a környezetromboló, és kegyetlen termelésével.

Nemrég találtunk rá erre a termékre, és egyből gondoltuk, hogy ezt meg kell veletek osztanunk egy termékteszt formájában. Hiszen nemcsak finom, hanem az összetevői is elképesztően jók más ilyen snackekhez viszonyítva. Jelenleg ez a BenlianFood puffasztott rizstallér a kedvenc ropogtatnivalónk, amely akár chips helyett is megállja a helyét.

Szeretnél több zöldséget fogyasztani, de nem tudod, hogyan illeszd be az étrended be? Főleg úgy, hogy ne legyen unalmas? Akkor próbáld ki, hogy a szénhidrátok egy részét zöldségekre cseréled. Így nemcsak egy egészségesebb étkezést alakíthatsz ki, hanem plusz kalóriákat is megspórolhatsz.  Ehhez szeretnénk most néhány izgalmas ötletet adni.

Tényleg olyan nagy jelentősége van az edzés előtti kiegészítőknek, mint sokan gondolják? Érdemes mindenkinek alkalmaznia? Általában ezekhez hasonló kérdések merülnek fel az edzés előtti táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban.

Szerinted melyik a jobb választás? A héjában sült krumpli vagy az sült krumpli édesburgonyából? Tiéd a pálya, töltsd ki kvízünket és teszteld tudásod játékosan. 

Az edzés utáni étkezés fontos a fejlődés szempontjából. Három fő elemre bonthatjuk szét, a hidratációra, a töltésre és az építésre. A hidratáció során az izzadással elvesztett folyadékot és elektrolitokat pótoljuk. A töltésnél a szénhidrátok révén visszaállítjuk a glikogénraktárakat. a bevitt fehérjékkel pedig javítjuk az izmok regenerációját, és segítjük a fejlődésüket, valamint építésüket.

A téli időszak a megfázások és az influenza kedvenc évszaka. Ráadásul a napsütéses órák száma is kevesebb, mely nemcsak a hangulatunkra lehet hatással, hanem a természetes D-vitamin bevitelt szintén befolyásolja, ennek hiánya pedig komoly problémákat okozhat.

Az életmódváltás kezdetén elég nehéz mindig egészségesen választani. A reggeli, ebéd, vacsora még könnyebben megy, viszont a napközbeni kisebb étkezések már fejtőrést okozhatnak, főleg ha valami édesre vágyunk. Pedig változatosan és táplálóan meg lehet oldani a tízórai és uzsonna kérdését is, csak jól kell választani. Így egy kis odafigyeléssel úgy támogathatjuk céljainkat, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmú snackek még a sportos életmódhoz is hozzájárulnak. Ráadásul kellemesen eltelítenek a következő nagyobb étkezésig. Nézzük akkor, melyek a mi kedvenceink.

Itt van január vége, évelején biztos sokan eldöntötték, hogy életmódot váltanak. Sajnos nem mindig elég az elhatározás, jó, ha van valamilyen támogatás. Mivel a technika világában élünk, ezért nem is kérdés, hogy a mobilunk lehet talán az egyik legjobb segítő a céljaink elérése érdekében. Ezért összegyűjtöttünk 10 mobilalkalmazást, amelyek segíthetnek egy egészséges étrend kivitelezésében, illetve megtervezésében.

Ha egy ideje benne a vagy a sport és a sporttáplálkozás világában, akkor már te is hallottál legalább fél füllel a BCAA-ról, vagyis az elágazó láncú aminosavakról, amik nagyon jól jönnek az izomépítéshez a fehérjeszintézis serkentése révén és az izomvesztés megakadályozásához.

A különböző smoothiek nem titok, hogy nagyon egészségesek. Ráadásul eléggé változatosak is, hiszen gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel, zöldséggel vagy olajos magvakkal kombinálható. Kinek mihez van kedve, vagy mit kíván éppen, de okos összetevőkkel még többet tudunk kihozni egy ilyen tápláló italból. Nézzük miket érdemes még beledobni a turmixgépbe, hogy egy igazi egészségbombát kapjunk.

Tizenhét évnyi kutatómunka után 2017 tavaszán jelentette be Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék-csoport vezérigazgatója, hogy megkezdik a SMART FOOD® (Okos Élelmiszer) kutatási program során általuk kifejlesztett négy innovatív brandcsalád közül a Vitajó® cipók forgalmazását. A gyártó tavaly nyáron „Tízezrek az okos élelmiszerekkel” címmel nagyszabású társadalmasítási akciót hirdetett, a termékek és azok kedvező élettani hatásainak a megismertetése érdekében. A program decemberben lezárult. Több mint 12 000 családhoz jutottak el a Vitajó® cipók a régióban.

A tea azért is lehet jó választás, mert a legtöbbnek alacsony a koffeintartalma, egészséges és az ára szintén kedvezőbb a sok habos kávéhoz képest. Viszont elég sok típusa létezik, így elég nehéz megtalálni a kedvencünket. Ezért készítettünk nektek egy rövid teakalauzt, amelyben az ismertebbeket igyekszünk bemutatni.

A vegán életmódot követőknek vagy tejfehérje allergiásoknak sem kell feltétlenül lemondaniuk a sajtos ízvilágról, hiszen a sörélesztő pehellyel könnyedén helyettesíthetik az állati eredetű sajtféléket. Az enyhén diós és sajtos ízével könnyedén felhasználhatjuk bármilyen ételhez, azonban nem összekeverendő a hagyományos élesztővel.

Gondoltad volna, hogy az éttermekben, amikor citromot tesznek az ásványvizedbe, az nemcsak jobban mutat, hanem az emésztésedet is segíti.  Otthon szintén érdemes a reggeli előtt meginni egy nagy pohár langyos, citromos vizet.  Az alvás után testünk dehidratálva ébred, ezért kell a reggelt egy jó nagy pohár vízzel indítani. Ez hosszútávon hozzájárul bőrünk és anyagcserénk egészségéhez. Nézzük, miért lehet jó választás citromot is tenni az italunkba?

Nemcsak a tányéron mutatnak jobban a színes ételek, hanem az egészségünkre is kedvezően hatnak. Ezenkívül a lelkünknek szintén jobban esik, ha színekkel teli zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Pár ilyen vidám fogással, pedig a gyerekeket is könnyebb rávezetni az egészséges táplálkozásra. Fedezzük fel együtt, hogy a különböző színű gyümölcsök és zöldségek milyen jó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az újévi fogadalmak többsége az egészséges életmóddal és étkezéssel kapcsolatos. Ezért is foglalkoztat sokakat, hogy mik lesznek a szociális média ételtrendjei 2018-ban, miket fognak viszont látni Instagramon vagy Facebookon. Így gondoltuk, mi is összeszedünk pár menő kaját nektek, hogy ti se maradjatok le a divatról. Ezek nagy része ismerős lehet, viszont valószínű idén fognak csak igazán a figyelem középpontjába kerülni.

A penész szinte mindenhol ott van, legyen szó akár élelmiszerről vagy csak egy nyirkosabb sarokról a szobában. Ha kedvezők neki a körülmények egyből kialakul, és mindegy, hogy zöld, barna vagy fekete, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle. Nemcsak azért, mert úgymond nem esztétikus, hanem amiatt is, mert egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Lehetnek mérgezőek, rákos megbetegedéseket, illetve légzőszervi problémákat ugyancsak előidézhetnek. Azon már gondolkodtatok, hogy a különböző színű penészek más és más jellegzetességekkel rendelkeznek? Ezért szeretnénk nektek bemutatni a háztartásokban leggyakrabban előfordulókat, színek szerint elkülönítve.

A 0-tól a 120 százalékos kereskedelmi árrésig mindenre van példa a sütőipari termékeknél. Mintegy 100 ezer hazai kiskereskedelmi egység, valamint a teljes magyar gabona-, sütő- és tejipar érdekét tartotta szem előtt a kormány, amikor a kereskedelmi törvény módosításáról döntött. Ennek értelmében ha egy napi fogyasztási cikket árusító üzletlánc árbevétele meghaladja az évi 100 milliárd forintot, az automatikusan piaci erőfölénynek minősül és szankcionálható.

Mindenkinek meg van a saját rutinja a konyhában, hogy hogyan szeleteli fel a húst, hogyan lesz a tészta, olyan, mint a nagy könyvben. De ha belegondolunk ezek a kis szokások tényleg helyesnek számítanak élelmiszer-biztonsági szempontból? Mert nem csak a gyártónak kell ügyelni az egészségünkre, hanem mi magunknak is. Hiszen a kutatások szerint az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedések 70%-a a háztartásokból indul. Ezért összegyűjtöttünk nektek, hogy szerintünk melyek ezek az elkerülhető, veszélyes konyhai hibák.

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

A karácsonyi időszak szerves része az ünnepi lakoma, ez lehet egy egyszerű családi vacsora vagy akár több napos rokonlátogatás is végtelen sok finom falattal. Ráadásul a legtöbb helyen elvárják, hogy végig edd az egész menüsort, megkóstolva mind a 19 süteményt. Pedig a tanulmányok szerint az emberek nagy részének 1-2 kilogrammal mutat többet a mérleg az ünnepek után, és az elfogyasztott sok édességet nem is olyan egyszerű ledolgozni. Sőt egy átlagos karácsonyi vacsora akár 3000 kalória is lehet. De mit tehetünk a túlevés ellen, úgy hogy közben a rokonokat se bántsuk meg az étel esetleges visszautasításával?

Ha rád is rád tör egy keményebb edzés után a farkaséhség és szívesen ennél valami snacket, ami proteinben gazdag és még egészséges is, akkor ez a cikk neked szól. Ha okosan szeretnél visszatölteni, összetett szénhidrátokra és fehérjére szükséged lesz. A szénhidrát azért kell, hogy pótold a kiürült glikogén raktáraidat, a fehérje pedig segíteni fogja az izmaid regenerációját. Nézzük, melyek ezek a gyorsan elkészíthető és tápláló snackek.

Tíz év mérlege: 1,42 milliárd palack, négyszeres növekedés. A teljes hazai ásványvízpiac az eladott palackok számát tekintve 3,8%-os bővülést ért el. Ezt a Magyarvíz Kft. jelentősen túlszárnyalta: értékesítésének növekedése a piaci átlag több mint háromszorosa.

A különböző liszthelyettesítőkről már olvashattatok az oldalon, most pedig tojás helyettesítőket fogunk nektek bemutatni.  Biztos veletek is előfordult már, hogy elszámoltátok magatokat és eggyel kevesebb tojás maradt a piskótához, vagy olyan vendégeket vártatok, akiknek tojás allergiája van, esetleg vegán életmódot folytat. Ilyen esetekre jönnek jól ezek az egyszerű, vegán hozzávalók, melyekkel könnyedén kiválthatjuk a tojást a receptekben. Nézzük is akkor, melyek ezek, így az ünnepek közeledtével úgyis aktuális a téma.

Akárhova megyek mindig lapul a táskámban a napi kajapakkom kívül valami egészséges snack vészhelyzet esetére. Lehet müzli szelet, fehérjeszelet, vagy valami gyümölcs. Ez azért is jól jön, mert így biztos, hogy nem valami egészségtelenhez fogunk nyúlni, és még simán kihúzzuk a következő étkezésig. Ráadásul edzés után szintén jó megoldás lehet, visszatölteni a kiürült szénhidrát raktárakat.

Játssz velünk karácsony alkalmából ismét! ? Szeretnéd, ha egy egészséges édesség csomag vagy egy superfood csomag lenne a fa alatt karácsonykor? Akkor játssz velünk a Facebookon (https://www.facebook.com/bioinyenc/) nyereményjátékunkban, melynek szabályzatát lentebb olvashatod. 

A mindennapi életünk szerves része, nélküle nem lennének ugyanolyanok az ételek. Még az édes süteményekbe is szoktak tenni egy csipettel, hogy jobban kiemelje az ízeket. Miiről is van szó pontosan? Hát a sóról, amely szinte egy háztartásból sem hiányozhat.

A fehérjebevitel fontos kérdés, ha rendszeresen sportolunk. A táplálék kiegészítők mellett érdemes nagyobb arányban inkább a természetes fehérjeforrásokból fedezni a bevitelünket. Sokan azt hiszik, hogy egy vegetáriánus vagy vegán életmód során nehéz elengedő mennyiségű fehérjét bevinni, ezért is ódzkodnak a növényi alapú étrendtől. Pedig jó néha a húst és tejterméket valamilyen növényi fehérjeforrásra cserélni, és változatosan étkezni. Hiszen a növényekkel amellett, hogy fehérjét viszünk be, még értékes rostanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is elfogyasztunk. Nézzük, akkor milyen növényi eredetű élelmiszerekkel tudjuk támogatni az izomfejlődést, a regenerációt és az aktív, sportos életmódot.

Pár nap múlva itt van december és hivatalosan is beköszönt a téli évszak. Az időjárás egyre hidegebb, és egyre korábban sötétedik, ilyenkor igazán jól esik valamilyen melengető ital. Szívesebben ülünk be egy kávézóba forró csokira vagy egy habos kávéra, ami akár mézeskalácsos ízesítéssel is kapható. Pedig ezek a téli italok nem kevés kalóriát tartalmaznak, a cukortartalmuk pedig jócskán az egészséges napi bevitel felett van. Tudtad például, hogy egy lattéban akár annyi kalória lehet, mint egy szelet pizzában?

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, liszt nélkül ugyanúgy lehet sütni. Egy kis merészséggel könnyedén elhagyhatjuk és sokkal táplálóbb összetevőkre cserélhetjük a jó öreg fehér lisztet. Ez azért is jó ötlet lehet, mert ezek nagyrészt gluténmentes alternatívák, másrészt értékesebb tápanyagok.  Nézzük akkor, milyen lisztalternatívák vannak.

A Tutti Élelmiszeripari Kft. által több mint 25 éve forgalmazott, hazánk legismertebb holland kakaópora a jövőben az eredeti jelzőt viselve lesz megtalálható a boltok polcain, TUTTI Eredeti Holland Kakaópor néven. Ez a változás hívja fel a figyelmet a minőségi különbségre a piacon fellelhető egyéb holland kakaópor elnevezésű termékekkel szemben.

Módosítja az étrend-kiegészítők, anyatej-helyettesítő és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek bejelentéseinek visszaigazolási folyamatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A 2017. november 20. napjától bevezetendő új rendszernek köszönhetően az eljárás egyszerűsödik, a bejelentések visszaigazolása rövidebb határidővel valósulhat meg. A módosítás elősegíti a piacfelügyeleti tevékenységet végző társhatóságok munkáját is.

Azt hiszem egyre többünknek a kedvenc és legfontosabb étkezése a reggeli. Sokszor csak azért várom az éjszakát, hogy minél hamarabb reggel legyen és megehessem a kedvenc reggeli finomságomat. Van, aki inkább a sósat és van, aki inkább az édes reggeliket kedveli. Nekem a zabkása a kedvenc, mindig más gyümölccsel és ízesítéssel készítve.

Az ősz nemcsak a forró teák és levesek évszakja, hanem a melengető fűszereké is. A fűszereknek már régóta számos jótékony hatást tulajdonítanak, mint például az anyagcsere és a zsírégetés fokozása. Lássuk, melyek fűszerezik meg legjobban az őszi estéket.

A diétás, illetve élelmi rostok az utóbbi években a fogyókúrázok legjobb barátai lettek, mivel szervezetünk nem vagy csak alig képes megemészteni. A boltokban kaphatók tabletta formában, de az élelmiszeripar által is kedveltek, napjainkban főleg a szénhidrát csökkentett termékekben. 

Az amerikai szupermarket lánc a Whole Foods Market a héten tette közzé a listáját, hogy mik lesznek 2018 legmenőbb ételtrendjei az élelmiszeripari forgalmazók és helyi szakértők előrejelzései szerint. A számos új trend mellett, találhatunk olyanokat, melyek most is nagy népszerűségnek örvendenek. Ilyenek például az ehető virágok vagy a superfood porok. Persze ezek a divatok leginkább Amerikában lesznek jellemzőek, de valószínűleg a közösségi média hatására nálunk ugyanúgy megjelennek majd.

Mióta pár hete megjelent az itthoni Lidl üzletekben is a saját márkás Skyr joghurtjuk az Instagramot elárasztották az erről szóló fotók. Mi is alig vártuk, hogy megkóstolhassuk és főleg, hogy megnézhessük, miket tartalmaz ez a finomság.

Lassan nyakunkon az influenza szezon, ha nem szeretnénk egyből orvossághoz nyúlni már a tünetek kezdetekor, akkor is vannak lehetőségeink. Hiszen számos olyan élelmiszer van, amely természetes módon segít harcolni a megfázás ellen. Ezek általában olyan tápanyagokban gazdag ételek, amelyek erősítik immunrendszerünket, gyorsítják a felépülést, valamint a regenerációt.

A sorozat eddigi részeiben már beszéltünk a fehérjékről és a szénhidrátokról. Most pedig a zsírokat fogjuk egy kicsit jobban megismerni, mint a harmadik fő tápanyagforrásunkat. A mai divatdiéták nemcsak a szénhidrátokat, hanem a zsírokat is igyekeznének száműzni étrendünkből. Azonban hiányuk számos kockázatot vonhat maga után.

A cikksorozat első részében már megismerkedhettünk a szénhidrátokkal, és a szervezetünk számára betöltött szerepükkel. A makrotápanyagok témakörét folytatva most a fehérjék következnek, ahol fontos megemlíteni az aminosavakat is.

Magam is meglepődtem, hogy még nem hallottam erről a liszt típusról, amely nemcsak azért lehet érdekes, mert gluténmentes, hanem magas a fehérjetartalma is. Nem másról van szó, mint a lupin liszt. Ez a liszt Ausztráliában nagy népszerűségnek örvend, de évek óta kapható itthon a bioboltokban.

A leggyorsabb és legkényelmesebb fehérjeforrásnak számítanak a proteinporok, melyekhez már a nagyobb áruházakban is hozzájuthatunk. Kiválóan beilleszthetők egy sportos, egészséges életmódba. Habár az elején egy kicsit nehézkes megtalálni a nekünk megfelelőt és kiigazodni a hatalmas választékon. Ez a sok fajta fehérjepor mind-mind más célokat szolgál, és mi most a megfelelő kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani.

A megfelelő fehérjebevitel segíti az izomépítést és a regenerációt, sőt por formájában alkalmazva még kényelmes és gyors megoldás is. A legtöbben csak vizet adunk hozzá, összerázzuk és kész az edzés utáni proteinbomba. Holott sokféleképpen fel lehet használni a proteinporokat, ehhez szeretnénk most néhány kreatív és egyszerűen elkészíthető tippet adni.  

Az életmódváltás nemcsak az egészséges étkezésről szól, hanem a mozgásról is. Akármi legyen a célunk – fogyás, tónusosabb test, izomépítés – nem mindegy, hogy mit fogyasztunk edzés előtt, illetve után a siker eléréséhez. Mindkettő étkezésnek nagy jelentősége van a fejlődés és a teljesítmény céljából. Ha túl sokat vagy keveset eszünk előtte, erőtlenek lehetünk, fáradtak vagy csak kevésbé tudunk koncentrálni. Az utána lévő étkezés pedig hozzájárul a felépüléshez, a testünk ebből fogja pótolni a testmozgás során elvesztett tápanyagait, ez fogja elősegíteni a fejlődést.

A lenmag nemcsak kiváló fehérjeforrás, hanem rostokat és értékes Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.  Már régóta szívbarát növényként tartják számon, de napjainkban kezdi felvenni a superfood jelzőt. Ezért sem olyan meglepő latin nevének (Linum usitatissimum) a jelentése: a leghasznosabb.

Manapság nagyon divatosak a szénhidrátmentes diéták és a szénhidrátcsökkentett termékek. Szinte mindenhol csak olyan bejegyzésekbe futni bele, hogy akkor most lehet-e szénhidrátot enni, vagy jó ez meg ez szénhidrát helyett? A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás során a mikrotápanyagokon kívül az étrendünknek a három makrotápanyagot is tartalmaznia kell a megfelelő arányban, ide tartoznak a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok. Hiszen mindegyik ilyen fő tápanyag szerepet játszik több fontos folyamatban a testünkben, ezért nem szabad egyiket sem drasztikus szinten lecsökkenteni vagy kiiktatni. Cikksorozatunk első részében a szénhidrátokról lesz szó, egy kicsit jobban megismerjük mi tartozik ide pontosan és milyen élettani előnyei vannak.

A csokoládé kicsik és nagyok kedvence egyaránt. Nem lehet vele mellé lőni ajándékozásnál sem, hiszen egy tábla minőségi csokinak párja nincsen. Van aki az édesebbet, az ízesítettet vagy csak a keserűt szereti. Több változata is ismert, de honnan is származik pontosan ez az édesség?

Tegnap volt a nemzetközi kávénap. A Mol felmérése szerint a magyarok többsége napi 2-3 csészével is elfogyaszt, de inkább az íz és a hangulata miatt, mintsem az élénkítő hatásért. Általában a minőséget tartják a legfontosabbnak és az eszpresszó a legkedveltebb, majd ezt követi a kapucsínó vagy a latte. Ennek alkalmából gondoltuk hozunk nektek pár tippet az otthoni kávéélmény fokozásához.

Az egészséges étkezés sokszor nehezen egyeztethető össze a mindennapokkal. Ilyenkor érdemes otthon olyan élelmiszereket tartani, amelyek gyorsan, valamint sokféleképpen variálhatók. A lényeg csak annyi, hogy az étkezések mindig tartalmazzák megfelelő arányban a legfontosabb makrotápanyagokat, a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat. Az alábbi 7 élelmiszer ráadásul egész olcsón beszerezhető és sokáig eltartható.

Egyre többen próbálják ki a növényi tejeket a tehéntej helyett. Szinte már bárhol hozzá lehet jutni és választék is folyamatosan nő, mindig jelenik meg 1-2 új márka a piacon. Sajnos azonban az áruk elég borsos, összehasonlítva a hagyományos tejével.  Szerencsére növényitejet könnyedén és olcsón készíthetünk otthon is, főleg most, hogy ebben a rossz időben kezdünk beszorulni a négy fal közé. A legegyszerűbben elkészíthető ilyen tejalternatíva a zabtej, amely számos kedvező élettani hatással rendelkezik.

Szeptember sok szempontból jelenthet újrakezdést. A gyerekeknek elkezdődik az iskola, a nyári rutin helyett más szokásokat kell kialakítanunk, ahogy rövidülnek a napok. Sokaknak egy egészségesebb étrend, illetve az életmód megtervezése is meghozza a kedvét. Kezdetben azonban nem olyan könnyű egészséges döntéseket hozni.

Van az úgy, hogy rátör az emberre a nassolhatnék egy hosszú fárasztó nap után. Ilyenkor legszívesebben bármilyen édességet vagy rágcsát megennél, amit a házban találsz, utána teli hassal forgolódsz az ágyban. Viszont vannak okos választások estére ugyanúgy, melyek nemcsak az édesség utáni vágyunkat enyhíthetik, hanem még elaludni is segítenek.

A legtöbb háztartásban szinte már elképzelhetetlen a főzés leveskocka nélkül, legyen szó húslevesről vagy akár pörköltről. Az ember csak lekapja a polcról, beledobja a főzni valóba és nem is kell bajlódni a fűszerezéssel, gyors és kényelmes. Pedig a legtöbb bolti leveskocka, valamint ételízesítő nem éppen mondható egészségesnek, a tartósítószereken kívül még számtalan hozzáadott káros anyagot tartalmaz. De vajon mit rejt a címkén található összetételek rész?

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

Újra itt az ősz, egyre hidegebb az idő. Ilyenkor jól esik egy pohár meleg tea, amely nemcsak a testünket melegíti át, hanem a lelkünket is. Vajon melyik a legjobb a választás? Hiszen mindegyiknek más jótékony tulajdonságai vannak.


Az elmúlt 10 évben megnőtt a magas fehérjetartalmú termékek iránti kereslet és a piac további bővülésével számolhatunk. A fehérjetermékek legnagyobb célcsoportja még mindig a férfiak, de a női fogyasztóknak szánt termékek is egyre népszerűbbek, sőt vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítottak.

Mi az zöld és egy igazi vitaminbomba? Hát nem más, mint a zöld turmix, amely nemcsak egészséges, de még finom is. Nem kell hozzá nagy konyhatündérnek lenni, és sok időt sem igényel az elkészítése. Elég csak néhány kedvenc zöldséget és gyümölcsöt kiválasztani és már indulhat a turmixolás. Vannak már azonban ennél kényelmesebb és nem utolsó sorban mosogatás barát megoldások is. Kipróbálhatjuk például a szárított és őrölt növényport.

Nyár eleje óta a budapesti reptéren átutazó hazai és külföldi közönség Primavera ásványvizet is vásárolhat a Heinemann Duty Free boltokban. Ez a márka lesz a hivatalos „ásványvizes” támogatója a Budapest Airport által szeptemberben szervezett nemzetközi Runway Run 5.0 futóversenynek is.

Nemrég már olvashattatok az oldalon a probiotikumokról, most ezeknek a „a kis barátait” a prebiotikumokat szeretnénk bemutatni. Hasonló élettani hatással bírnak, mint a probiutikus élelmiszerek és nagyban hozzájárulnak az egészséges emésztés fenntartásának biztosításához.

Nehéz a szupermarketekben jó sonkát vagy felvágottat találni. Habár az utóbbi években már növekedett a hústartalom, így is sok adalékanyag található ezekben a termékekben. Az összetevők általában ugyanazok, esetleg néhánnyal kevesebb vagy több. Ettől függetlenül érdemes azt választani, amelyikben több hús található, minél kevesebb hozzáadott anyaggal.

Előző cikkünkben megismerkedhettetek a probiotikus élelmiszerekkel, köztük az almaecettel is. Külföldön szinte igazi csodaszerként tekintenek rá, itthon inkább csak dressingekhez használjuk. Pedig számos kedvező hatás tulajdonítható neki a szervezetünkre nézve, sőt még tisztító- illetve kozmetikai szerként is felhasználható.

A probiotikus ételek nagyon fontosak az egészséges táplálkozás során, pedig sokszor háttérbe szorulnak a különböző vitaminok és más táplálékkiegészítők miatt. A probiotikumok olyan jótékony bélbaktériumok (általában lactobacilluszok és bifidobaktériumok), amelyek többféle kedvező hatással vannak a szervezetünk egészségi állapotára.

A WiseGeek csapata összegyűjtött mindenféle ételt a kamrából és kiporciózta, hogy melyikből mekkora adagot jelent 200 kalória. Nem olyan meglepő, hogy az édességekből, sós ropogtatnivalókból és a gyorsételekből pár szem keksz simán kitesz 200 kalóriát. Míg például a brokkoliból, zellerből és hasonlóan egészséges élelmiszerekből akár fél kilót is elfogyaszthatunk szinte bűntudat nélkül. Ezért érdemesebb egy diéta vagy fogyókúra során a makrotápanyagokra (valamint mikrotápanyagokra) figyelni, mintsem a kalóriákat számolgatni.

Egyre többen igyekeznek elhagyni étrendjükből a tehéntejet. Vannak, akik egészségügyi szempontokból és vannak, akik csak a „divatirányzatokat” követik. Legnagyobb előnyük ezeknek a növényi tejeknek, hogy laktózmentesek és jótékony hatással vannak a koleszterinszintre.  Az üzletekben egyre nagyobb a választék a különböző tejalternatívákból, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Azonban érdemes elolvasni a címkéket, mivel számos termék hozzáadott cukrot vagy adalékanyagot tartalmaz.  Összeállításunkban néhány olyan tejhelyettesítőt mutatunk be, amelyek egyszerűen beszerezhetők vagy akár otthon is elkészíthetők.

Nem könnyű egy életmódváltás során megtalálni a régi élelmiszerek helyettesítésére az egészséges változatokat. Ezért összegyűjtöttünk egy listát azokról a legjobb helyettesítőkről, amelyek nemcsak fitté, de finommá is teszik majd az ételeket. Reméljük tudunk egypár jó ötlettel szolgálni és meghoztuk a kedveteket néhány kipróbáláshoz.

A hétköznapokban egyre többször találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy clean eating. Egyre több követője akad ennek az életstílusnak és már itthon is nagyon elterjedt. Ez nem meglepő, mivel törekszik az emberi szervezet értékes tápanyagokkal történő ellátására és kialakítani egy egészsége életmódot.

A magyar konyha egyik legkedveltebb étele a körözött. A legtöbben otthon készítik el maguk és ahány ház annyiféle recept. Mindenkinek meg van a jól bevált trükkje, hogy hogyan is lesz igazán magyaros a körözött. Az alaprecept szerint csak összekeverjük a túrót a paprikával, hagymával, és a tetszés szerinti fűszerekkel. A boltok polcain is több félét találhatunk belőle, nekünk a Magyar Termék Nagydíjas Nádudvari körözöttekre esett a választásunk.

A különböző diófélék igazi kis jótevők a szervezetünkkel. Az emberiség életében már évezredek óta jelen vannak, hiszen nagyszerűen tudják csillapítani az éhséget. Habár magas kalóriatartalommal rendelkeznek, mégis számos jótékony hatás tulajdonítható nekik. Bővelkednek fehérjében és egészséges zsírsavakban, valamint antioxidánsokban, így akár a rák megelőzésben is segítségünkre lehetnek. Sőt még koleszterinszint csökkentő hatást is tulajdonítanak egyeseknek. Az alábbiakban a 9 legkiemelkedőbb diófélét ismerhetjük meg.

Nemcsak a víz segíthet hidratálni testünket, javítani bőrünk szépségét vagy regenerálódni. Néha ízletesebb választás egy gyümölcsös smoothie-t vagy egy zöld teát elkortyolgatni, amely amellett, hogy kitűnő szomjoltó, még értékes tápanyagokat is tartalmaz. Nézzük meg, hogy szerintünk melyik az 5 legjobb ital, ebben a nagy hőségben.

A nyári gyerekkori emlékek visszatérői közé tartozik a nagyi készítette vajkrémes, szalámis szendvics paprikával és paradicsommal. Habár már viszonylag ritkán fogyasztok ilyeneket, nyaraláskor azért néha jól esik egy szelet vajkrémes kenyér. A boltokban a termékválaszték igen széles, a magyar áruk mellett külföldiekkel is találkozhatunk. A mi választásunk most a Magyar Nagydíjas Nádudvari termékekre esett.

A csicseriborsó vagy garbanzo bab értékes fehérjeforrás és gluténmentes étrendben is kiválóan felhasználható. Amellett, hogy értékes tápanyagforrás – fehérje, vitamin, ásványi anyag – rostartalma szintén kiemelkedő. Beillesztve étrendünkbe olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti, mint a szívbetegségek, cukorbetegség és rák.  

A fűszerek már évezredek óta jelen vannak az emberiség történelmében és nagy becsben tartottak. Ízük mellett színező és tartósító hatásukat is felhasználhatjuk. Ezenkívül számos jótékony élettani hatás tulajdonítható e népes csoportnak. Hiszen mi más tudná jobban összehozni a családot, mint az igazi, fűszeres magyar ételek. Ehhez nyújtanak segítséget GasztRobi magyaros, füstös fűszerei, mint például a vöröshagyma dara, a fokhagymapor, paradicsompor és a paprikapor, melyek mind káros anyagoktól mentesek és füst párlattal készültek.

Kevés vállalkozás rendelkezik olyan kiforrott környezet- és egészségtudatos látásmóddal, mint a Grapoila. Mindent újrahasznosítanak, ami a gyártás során keletkezik a saját „zero-waste” technikájuk segítségével. Jó látni a velük készült interjú alapján, hogy lehet minőségi terméket előállítani igazi natúr alapanyagokból mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentesen is. Köszönet az interjúért Pinczés Mariannának. 

Sokakat érint a lisztérzékenység vagy más néven cöliákia, amely a gabonákban található gluténnal függ össze. Egyre több cég kezdi felismerni, hogy nagyobb szükség van a gluténmentes termékek gyártására, és igyekeznek emiatt új árukat kifejleszteni. Így tett a Dr. Oetker is, akik 4 alapterméküket hozták forgalomba gluténmentes változatban.

A mai világban egyre több embernek okoz problémát az élelmiszerekben található glutén. Az Omega Bázis Kft. ebben próbál segítséget nyújtani, mindezt úgy, hogy a legjobb alapanyagokat és egy kíméletes gyártási technológiát használnak fel a termékeikhez. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk máklisztjüket, a velük készült interjúnkat fogadjátok szeretettel, köszönet érte Géber Viviennek.

Igazi csodanövény az amaránt, melyet az ősi inka és azték kultúrákban 5000-6000 évvel ezelőtt termesztettek, azonban csak a 70-es években fedezték fel újra, hogy milyen gazdag tápanyagforrás. Valójában egy álgabona, amely a disznóparéj félék családjába tartozik. Neve a görög amarantos szóból ered, amelynek jelentése: ami sose hervad vagy a nem hervadó.

Ki gondolná, hogy 1979-ben – közel 40 évvel ezelőtt – mindössze 2 liter ásványvizet ittunk évente, ez a szám jól mutatja, hogy a magyarországi ásványvíz-fogyasztás kezdetben igencsak alacsony volt. 15 éve ez az érték már elérte az 50 litert, most pedig a fogyasztás az európai átlagnál is nagyobb, 126 liter egy évben. A hazai ásványvízpiac egyik meghatározója – a Mizse, a Primavera és Zafír magyar márkák forgalmazója –, a Magyarvíz Kft. 15 éves visszatekintéséből kiderül, hogy az ásványvizek típusaiban és kiszerelésében is jelentős változások történtek, és a megfelelő folyadékbevitel fontossága beépült a köztudatba, a folyadékbeviteli piramis segítségével pedig még az is kiderül, hogy hogyan kerülnek az elbújtatott kalóriák a szervezetünkbe. 

A vegetáriánus életmód során nehezebb megoldani a fehérjék és aminosavak megfelelő bevitelét, hiszen a növényi fehérjék általánosságban nem tekinthetők teljes értékű fehérjeforrásoknak. Ami azt jelenti, hogy nem tartalmazzák a kívánt mennyiségben és arányban az összes esszenciális aminosavat. Tehát a növényi, nem teljes értékű fehérjék esetében szükséges lehet a komplementálás, vagyis úgy kell összeválogatni a különböző növényi nyersanyagokat, hogy a hiányzó aminosavak ki tudják egészíteni egymást. A cikk során 10 darab, olyan növényi fehérjeforrást fogunk bemutatni, amelyek alkalmasak lehetnek a húsok vagy a tejtermékek helyettesítésére.

Talán már mindenki hallott a superfoodokról, vagyis azokról az ételekről, amelyekben rengeteg jótékony hatású vitamin és ásványi anyag található. Egyre többször találkozhatunk velük, szóval összeállítottunk egy tízes listát, hogy bemutassuk a legnépszerűbbeket és az élettani hatásukat.

A zeller igazán egészséges és diétás alapanyag, amely számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Található benne kalcium, foszfor, magnézium, B-és C-vitamin. Pirított kenyérkockákkal és baconszeletekkel pedig igazán ízletessé tehető egy forró zellerkrémleves.

1. oldal / 2

 

Nem akarsz lemaradni? Kövess minket!

 

Az itt közzétett összetétel adatok cask tájékoztató adatok, az információk folyamatos frissítésén dolgozunk, de minden gyártói változást nem tudunk azonnal átvezetni. A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldal tartalma az üzemeltető szellemi terméke, amely kizárólag a vonatkozó törvényi kereteken belül használható fel. A cikkek megírása non profit jellegűek, nem volt befolyása a tartalmi részre egyetlen gazdasági társaságnak sem. A cikkben közzétett információk és adatok informatív jellegűek és szubjektívek. Előzetes írásbeli beleegyezés nélkül a weboldal tartalmi alkotóelemei sem nyilvános sem zárt adatbázisokban nem tárolhatóak. Beleegyezés megléte esetén sem változtathatók meg a weboldal tartalmi és formai alkotóelemei közzététel céljából, ill. azok nem használhatók fel a weboldal céljaitól eltérően.

Adatvédelmi tájékoztató

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.